141028 Även männen vågade faktiskt komma!


Sven Matsols, Bo Ottosson och Lars Bergfalk

Det finns en risk att sätta en sådan här rubrik på ett studiebesök: "Information och diskussion om trafikregler och lite om äldre och trafik". Risken är att männen i vår förening inte "vågar" gå dit, dvs de "vågar" inte erkänna för sig själva att "jag som har kört bil i femtio år" skulle kunna behöva lite uppdatering av kunskaperna.

Men männen övervann sin självkänsla, det kom ungefär lika många män som kvinnor, bortåt 70 stycken (trots att maxantalet skulle vara 60).

Sven Matsols från trafikpolisen inledde med att berätta att man i fredags hade haft 35 poliser ute i en nykterhetskontrollrazzia. Av 2000 testade förare var det bara 2 st som var onyktra. Det kan man ju se som ett misshushållande med resurserna – men i själva verket var nog polisen liksom vi väldigt glada åt resultatet. Lika bra hade det inte gått när man i anslutning till skolstarten hade hastighetsmätning på väg 850 vid Danholn, hastigheterna var alldeles för höga.

Sedan uppmanade han oss att hålla avstånd nu när det är höst, först faller löven och gör vägarna hala, sedan kommer snön och ger liknande effekt. Och så mörkret.

Lars Bergfalk redovisade vilka medicinska krav som gäller för att man ska kunna ha körkort, dessa krav är desamma oavsett om man är 18 eller 98 år gammal. Det är läkarna som ska rapportera till Transportstyrelsen om de anser att någon patient inte längre är i ett lämpligt skick för att inneha körkort och köra bil. Men läkarna är ofta väldigt "accepterande", de vill ha ett gott förhållande till patienterna och drar sig för att anmäla – kanske för att de är rädda för att patienterna då inte ska våga berätta om sina besvär.

Lars ville vända på resonemanget – ingen av oss vill väl att vi ska orsaka en trafikolycka där en annan människa kommer till skada. Vi bör därför ställa krav på våra läkare att de verkligen talar om för oss om vi har några medicinska brister som gör det olämpligt att vi kör bil.

De krav som finns handlar om:

  • Syn, där man ska ha minst 50% synförmåga (vilket innebär att man kan ha körkort även om man har förlorat ett öga). Vanligt hos äldre som har drabbats av stroke är att de förlorar synförmågan i nedre yttre delen av ögat, vilket kan innebära att man inte ser fotgängare som går på vägkanten,
  • BalansRörelseförmåga – detta kan i många fall avhjälpas genom tekniska hjälpmedel. Ett enkelt sådant kan vara att köra en automatväxlad bil.

Men alla vet att det är ett stort steg att avstå från att ha körkort och själv kunna förflytta sig med bil, bilen ger ju en väldig frihet att förflytta sig. Särskilt gäller detta för de som bor ute på landsbygden. Numera finns därför även möjlighet att få ett sk "begränsat körkort", vilket innebär att man får köra bil till affären för att handla eller till vårdcentralen och liknande kortare resor – men inte göra längre resor.

Lennart Kjellin med mångårig erfarenhet från Motormännen berättade om fallolyckor på snö och is, vilket förutom lidande är en dyr affär för samhället. Han hade med sig exempel på broddar som finns att köpa i affärerna.

Bo Bävertoft