Kryssning på Siljan med M/S Gustaf Wasa

Ruth Trued hade i sin inbjudan till kryssningen skrivit "Förhoppningsvis skiner solen från en klarblå himmel när vi kliver på bussen som för oss till kajen i Leksand och m/s Gustaf Wasa". Hon hade på pricken rätt. Solen sken från en klarblå himmel då 51 passagerare klev på bussen i Falun tidigt på morgonen. Via Sågmyra anlände vi till Leksand där de fyra sista resenärerna mötte upp.

Klockan 0900 lämnade m/s Gustaf Wasa kajen i Leksand för färden till Mora via ett stopp vid långbryggan i Rättvik. Beräknad ankomst till Mora var 1300. Efter ombordstigning bjöds vi på kaffe o smörgås.

S/S Gustaf Wasa byggdes 1876 av Stora Varvfet i Stockholm. Hon transporterades med tåg till Borlänge där delarnas nitades samman. Hon sattes i gods­ och passagerartrafik mellan Gråsta i Dalälven nedströms Insjön i söder och Orsa i norr. 1958 byttes S/S Gustaf Wasa namn till M/S Gustaf Wasa då hon byggdes om till motorfartyg. Du som är intresserad kan läsa mer om fartyget här.

Sjön låg som en spegel och solen värmde och det var mycket behagligt att sitta på däck och njuta av den härliga båtfärden. Efter ca en och en halv timmes gång ankom vi Rättvik där flera passagerare gick av och nya gick på.

För många av oss var det första gången vi åkte båt på Siljan och fantastiskt spännande och trevligt att se de välkända orterna från sjösidan. Kaptenen inte bara styrde båten utan berättade också om platserna vi passerade.

Skön suger stod det på en skylt och det stämmer verkligen för trots att vi drack kaffe och åt smörgås vid avfärden smakade Siljan­ laxen med färsk potatis underbart strax innan vi anlände till Mora. Klockan 1630 skulle bussen hämta oss för återresa till Falun och fram tills dess disponerade vi tiden fritt i Mora.

Zornmuseet fyller 75 år i år och bjöd på två mästare under samma tak ­ Zorn och Rembrandt. Flera av oss tog tillfället i akt och besökte museet medan andra "gjorde Mora".

En hel dag i soligt härligt väder, kanske sommarens varmaste dag hitintills +28 grader, och många nya upplevelser hade vi med oss i bussen tillbaka.

Vi vill alla tacka Ruth Trued och resekommitten för en mycket trevligt arrangerad resa med underbart väder!

Här kan du se bilder från resan.

Text o bilder: Per Börjesso