140220 Konsten i Riksdagshuset

Tidigt en morgon med 10-20 cm nysnö for ett 40-tal SPF-medlemmar med buss till Stockholm för att på inbjudan av riksdagskvinnan från Falun, Ann-Britt Åsebol, besöka Riksdagshuset och se konsten där.

I entrén till Riksdagen görs motsvarande säkerhetskontroll som till flyget. Därefter måste man lämna ifrån sig sina ytterkläder och väskor i förvaringsboxar.

För visningen av huset delades gruppen i två, som växlades efter lunchen. Den ena gruppen gick med Ann-Britt för informationsstund och samtal. Den andra gruppen guidades av husets guidenestor, Rune Lemon, som arbetat där i 25 år. Det visade sig att just den här dagen var hans sista arbetsdag inför pensioneringen och det var han inte bara glad för. Han guidade i alla fall grundligt om och i huset, som egentligen är två. Det gamla Riksdagshuset är ju ihopbyggt sedan 1983 med Riksbankens tidigare hus som då byggts till med bl a den stora plenisalen.

Betoningen i rundturen kom att ligga mest på huset och dess arkitektur och inte så mycket på konsten. Det var lite snopet, men deltagarna var i alla fall rätt nöjda med att se vårt vackra och representativa riksdagshus. Att finansministern kom förbi och hälsad glatt och vänligt på gruppen, blev ett trevligt inslag. Och den delikata lunchen med rimmad lax uppskattades mycket.

För den som är mer intresserad av konsten i Riksdagshuset finns särskilda visningar som är öppna för allmänheten varje vecka. Information finns på Riksdagshusets hemsida.

Text och bild: Ann-Sofi Holmberg