131109 Spök

Spökerier kan för många innebära hemska och skrämmande upplevelser vilket kan ha bidragit till att en del helt avstod från resan till SPÖK som SPF anordnat. Vi var en skara djärva entusiaster som trotsade en del dåliga recensioner och fick uppleva en fantastisk både spännande och charmig föreställning av den uppfräschade och delvis nyskrivna spökkomedien som Björn Skifs skapat för mer än 30 år sedan.

Nu handlar det om en populär låtskrivande sångare som söker lugn och ro långt ut på landet för sin inspiration och skapande verksamhet. Det visar sig att han hamnar i ett flerhundraårigt gammalt spökslott son myllrar av hädangågna existenser. Där fanns tvillingsystrarna Giljotina och Salmonella och den åldrige betjänten Bernhard, vilken mycket beredvilligt ställde upp för den unge artisten Dante. Föga anade Dante deras ränker att smidigt ta livet av honom som de gjort med hans förfäder. Spänningen kvarstod genom hela föreställningen.

Genomgående illustrerades handlingen av de gamla och delvis nyskrivna melodierna och sångtexterna som framfördes med stor finess och kompletterades med en fantasieggande ljussättning.

Skådespelarinsatserna var beundransvärda både av huvudpersonen spelad av Måns Zelmerlöw och flickspökena Lena Philipsson och Sussie Eriksson. Men kanske i ännu högre grad av den genialiskt gestaltade åldrige betjänten som spelades av Loa Falkman och som nog var den allra mest hyllade skådespelaren som delvis stal en del av föreställningen.

Musiken var så gott som enbart verk av Björn Skifs och Bengt Palmers och en del ny text av Bosse Carlgren. För den goda regin stod Pernilla Skifs.

Ensemblen avtackades med ett mycket värmande bifall och efter utgången från teatern möttes vi av ett kraftigt svalkande skyfall på väg till vår väntande buss där kläderna småningom kunde torka på hemvägen.

Före föreställningen åt vi delikat på Hasselbacken och på hem vägen i regnet en god smörgås och kaffe som avslutade en i allas tycke fantastisk SPÖK- resa. För resan svarade Ingalill Bergvall som var besviken på regnet "Det brukar aldrig vara dåligt väder på våra resor". SiljansBussen rattades med bravur av Ronny. Tack till er båda !

Text Hans Nilsson, foto Jan Gauffin

Alla bilder från resan hittar du här.