130116 Mord bland pensionärer


Ulf Durling äter ostsmörgås (se nedan)

"Mord bland pensionärer" var rubriken på doktor Ulf Durlings föredrag på månadsmötet den 16 januari. Vad menade han med det? Var inte rädda, sade Ulf, det handlar inte om någon åskådlig praktisk demonstration på vårt möte. Nej, han berättade och kåserade roligt och vitsigt om deckarlitteraturens utveckling från det vi och han själv var unga och började läsa böcker. Då ansågs det som en inte helt rumsren förströelselitteratur när man i stället borde läsa mer uppbyggliga böcker.

Men hur kom han själv att bli deckarförfattare? Han växte upp i en familj där det diskuterades juridik och han kom tidigt att fundera över "brottslingar", kunde man se det på dom, hur tänkte dom? Han läste mycket och gör så ännu. Under studieåren till läkare och psykiater skrev han spex och senare en deckare, "Gammal ost" som blev en framgång. Det ledde till ytterligare ett tjugotal deckare.

Han har under arbetsåren framgångsrikt levt två liv, som psykiatern Dr Jekyll och som deckarförfattaren Mr Hyde. När han skriver är det inte i första hand blod och våld som intresserar honom utan att foga ihop en knepig psykologiskt intressant intrig med humor, spänning och ett oväntat slut.

Är det egentligen nyttigt att läsa om mord och brott? Kanske är det ett sätt att hemma i länstolen uppleva spänning under trygga betingelser och lättare kunna hantera sin egen ängslan kring död och olycka? Men inslagen av sadistiskt våld och psykopatiska förövare i den nuvarande deckarvågen är han kritisk inför.

Ulf är sedan länge invald och aktiv i Svenska Deckarakademin. Liksom Svenska Akademin har man tagit som uppgift att uppmuntra skrivande och att utdela utmärkelser. Idén att ha som valspråk "snille och blodsmak" ansåg de dock stötande.

En deckarförfattare spanar efter intriger och uppslag. Ulf berättar om ett tidigare upplevt hot som aldrig riktigt kunde försvinna, ett fantasifullt hot att hämnas genom en leverpastejsmörgås. Han berättar skämtsamt att han sedan alltid ser upp med en sådan smörgås och hoppas att den inte serveras till kaffet efter föredraget (det blev en ostsmörgås).

Ulfs kåseri utmynnade i en inbjudan att börja läsa deckare. Många klassiker finns att läsa. Det är en förströelselitteratur som ofta är skriven med snille och smak.

Efter föredraget inbjöd han till försäljning av några egna böcker. "Rabatterat pris till hembiträden, studerande, värnpliktiga och pensionärer".

Karin tackade för det stimulerande föredraget och överlämnade föreningens senaste SPF-Nytt. Hon kommer nog sedan hon hört föredraget att läsa någon deckare ibland. Mötet hade inletts med öppningsord av ordförande Karin Michols, nyligen hemkommen med en ny höftkula framgångsrikt inopererad .

Rut Trued berättade att några restplatser finns på en resa. Därefter serverades kaffe. Ulf serverades en ostsmörgås.

Text och bild: Gustaf Lagerby