121204 Julbordskryss

Klicka här för bilder.

Det har blivit en liten tradition att inleda advent- och julfirandet med en sjöresa till Åland med avnjutande av klassiskt julbord. Så blev det även i år. Vintern hade kommit på allvar med morgontemperaturer lägre än – 20 grader, så det var bäst att ta på tröjor och långkalsonger för resan. Det var kallt och en blek sol hade svårt att tränga igenom molnen. Men alla var på gott humör och förväntansfulla.

Under bussresan till Stockholm underhölls vi av nostalgisk musik till ett klurigt bokstavskryss i anslutning till det väntande julbordet. Väl framme gick vi ombord på Birka Paradise och fick sätta oss kring specialbeställda bord som färdledare Gunnar ordnat. Det vankades sill av många sorter och för övrigt god tillgång till allehanda julrätter och både öl och vin och julmust enligt vars och ens val.

Mätta och belåtna kunde vi ägna oss åt frivilliga sysselsättningar, det förekom både shower och möjlighet till dans till omväxlande musik. I en avslappnad miljö hade vi goda möjligheter att umgås med både gamla och nya medlemmar i vår förening . Det blev många och givande kontakter. Kvällen gick snabbt och det var skönt att få sova i våra kojer medan fartyget fortsatte resan.

Ute på Ålands hav gungade det ordentligt och vågorna var höga med vindstyrka upp till omkring 20 sekundmeter. Det var inte bara de drycker vi förtärt som gjorde att vi rullade hjulbenta fram utan mycket berodde på Ålands "jäsande hav". Alltnog, vi anlände till hemmahamnen i Stockholm i kraftigt snöfall med temperatur som närmade sig nollpunkten. Väderrapporter hade förutspådd kraftigt snöoväder och det stämde till fullo. Inställda flyg och bussförbindelser, dikeskörningar och annat elände. Vi kom dock lyckligt och väl hem tack vare en mycket skicklig chaufför som lirkade sig fram genom Stockholms centrum och vidare i lugn takt ända upp till Dalarna med slutstation Falun.

Det hela blev en äventyrlig men helt lyckad resa som vi som var med sent skall glömma. Vårt tack går till reseledare Gunnar, bussföraren Conny och musikoraklet Stig Oskar som sammanfattande hade konstruerat "Julbordskryss".

Text Hans Nilsson, foto Stig Oskar Hellberg