121007 Fanny och Alexander

De flesta svenskar har nog sett filmversionen av Ingmar Bergmans mästerverk "Fanny och Alexander" som 1983 plockade hem fyra Oscar och utnämndes till bästa utländska film. Den har därefter faktiskt spelats som teater både i Norge och Danmark. Nu spelas den också på Dramatens stora scen med fullsatt salong och en imponerande skådespelaruppsättning. Givetvis ville SPF Falubygden låta sina medlemmar ta del av pjäsen och en fullsatt buss under ledning av Ingalill Bergvall har besökt Stockholm.

Eftersom filmen blev Ingmar Bergmans verkligt stora internationella genombrott gav Ingalill under nedresan en intressant bild av demonregissörens stundtals stormiga liv både privat med flera äktenskap, flykt till Tyskland efter ett skattebråk och chefskap på flera stadsteatrar där han samlade till sig de skådespelare som senare fanns med i hans många rikligt belönade filmer.

Hur uppfattades då scenversionen av "Fanny och Alexander"? Först och främst många fina skådespelarprestationer på en roterande scen som finurligt utnyttjades för att kunna användas i olika situationer. Gemensamt med många andra var dock uppfattningen att första akten inte riktigt höll ihop handlingen.

Efter paus lyfte föreställningen och blev stundtals lysande. Då kände man äntligen igen känslan från filmen. Alexanders roll kom mera till sin rätt. Reine Brynolfsson spelade den otäcke biskopen medan Jan Malmsjö den här gången i stället var både teaterledare och åldrig polis som utrett biskopens illdåd. Jonas Karlsson gjorde en fantastisk rollprestation som familjens överhuvud i de avslutande scenerna.

Reseansvarige Ingalill Bergvall och föreningens resekommitté har återigen kommit med en fullträff – fortsättning följer!

Text Inge Relefors, foto Gun Eriksson