120828 Hemliga resan

En hemlig resa – bara ordet väcker nyfikenhet och spänningsfylld förväntan. Med Gunnar Helgesson som entusiastisk färdledare och organisatör blev det både en intressant och oväntat innehållsrik resa som gick i litet kringelikrokar till Hönsarvet–Domnarvet–Borlänge och sedan ut i Bergsmanslandskapet i västra Bergslagen efter ett första sevärt och imponerande besök i Disponentparken vid mecenaten järnvägsbyggaren m m Sir Ernest Cassels donation i Grängesberg.

Därefter bar det iväg till bergsmansgården Stora Tolvsbo i Söderbärke där vi undfägnades med gårdens hemlagade specialiteter. Vidare fick vi uppleva både Söderbärke och Norrbärke med utmärkt guidning på de olika ställena. Ett speciellt smultronställe var den hopsamlade bebyggelsen vid Norrbärke hembygdsgård där huvudbyggnaden var Bellmanshuset eftersom Carl Michaels morfar en gång i tiden byggt det i närheten och det flyttats till hembygdsgården och Carl Michael själv hälsat på hos sentida släktingar. Kaffe och hembakat smakade gott på tunet då solen kommit fram och värmde skönt. Förutom påminnelse om Bellman ordnade Gunnar allsång med visor från bygden framför allt "Grangärdesångaren" Dan Anderssons visor.

Vi fick under dagen tack vare guiderna en god inblick i bergsbruk med gruvhantering, tackjärnsframställning, transporter på sjö, vintertid is, och järnvägar samt det storslagna initiativet med grävning av kanal från Barkensjöarna till Mälaren - det som är Strömsholms kanal

I det hela blev det en helt underbar upplevelse när vi fick alla hemligheter avslöjade på ett så trivsamt och underhållande sätt.

Heder och Tack till Gunnar och den enastående bussföraren Ronald !!

 För nöjda deltagare / Hans Nilsson