120421 Hos OD

SPF Falun åkte på OD-körens vårkonsert

OD-kören, eller Orphei Drängar som är körens fullständiga namn, är sedan lång tid Sveriges mest välkända och kvalificerade manskör. Den bildades redan år 1853 i Uppsala och har genom åren också blivit en över hela världen turnerande kör. Framför allt har körens framstående dirigenter präglat deras stora framgångar. Främst är det Hugo Alfvén och efter honom Eric Ericson som blivit legendariska och som ledde kören i 40 år vardera. Därefter kom Robert Sund och från hösten 2008 heter dirigenten Cecilia Rydinger Alin. Hon är OD:s första kvinnliga dirigent och ett välkänt namn i musikkretsar och dessutom professor. Hon har dalaanknytning och fick 2011 Landstinget Dalarnas kulturpris och har från 1991 nått stora framgångar och erövrat många musikpriser.

SPF i Falun har under många år gästat Uppsala och OD:s vårkonsert, så också i år. En nära fullsatt buss med medlemmar och Ingegärd Mellquist som reseledare bevistade årets första konsert i Uppsala och fick – som alltid – njuta av den stora röststarka och skickliga körens framträdanden, bl.a. av tre vårsånger. Programmet hade en tydlig finsk inriktning med hjälp av Gabriel Suovanen, baryton med finsk påbrå. Vid flygeln satt den skicklige Folke Alin.

Den fulltaliga publiken lyckades efter kraftiga applåder locka fram tre extranummer.

I en paus delade som vanligt Torgny Segerstedt-fonden ut sitt årliga stipendium, som under stort jubel gick till Owe Thörnqvist"för hans oskattbara kulturgärning i ord och toner under många år och hans kamp för miljön och mot knarket bland artister".

Bengt Westerdahl, nybliven vikabo och SPF-medlem rattade bussen, lunchen intogs på gamla ärevördiga Domtrappkällaren och kaffe med smörgås serverades oss på Dinners Gävlebro, efter en minnesvärd dag.

Inge Relefors