111119 Zpanska flugan

Lördagen den 19 november gick färden söderut till kungliga huvudstaden. Vi såg fram emot att få äta lunch på den gamla fina restaurangen Berns och en glad stund på Chinateatern.

Familjen Berns kom ursprungligen från Tyskland. Fadern var sjökapten men äldsta sonen Robert valde att utbilda sig till konditor. År 1834 avlade han sitt gesällprov och några år senare mästarprov. "Den 29 april 1854 välkomnade Robert Berns gamla och nya kunder till sitt schweizeri och konditori vid Berzelii park" enligt en tidningsnotis. Så var etablissemanget öppnat. På våren 1864 inleddes den långa serien av underhållningsprogram.

Sedan vet vi att många kända artister från hela världen har uppträtt på Berns, bl.a. Ella Fitzgerald, Harry Belafonte och Diana Ross and the Supremes. Vi känner väl även till de senaste decenniernas svenska artister Alice Babs, Zarah Leander, Karl Gerhard osv. Men Berns salonger har också varit Bondfångarkrogen nr 1 i Stockholm, då landsortsbor med tjock plånbok kom till stan för att roa sig.

Trots avsaknad av tjock plånbok blev vi falubor rikligt undfägnade. Vi åt en annorlunda brunch med asiatisk mat och därefter njöt vi alla av en härlig dessertbuffé som lockade flera av oss att ta om. Efter detta var många sugna på att ta en promenad runt kvarteret för att ta del av julskyltning och julmarknad i Kungsträdgården.

Dagens höjdpunkt väntade oss därefter på Chinateatern, som tidigare även fungerat som biograf. Denna gång bjöd Zpanska flugan oss välkomna. Av rubriken att döma förstod vi att det var skoj på gång. Och visst lockade föreställningen till många skratt. Peter Dalle, Suzanne Reuter och Per Andersson får med beröm godkänt.

Men dagen var inte slut i och med detta. På hemvägen gjordes ett stopp vid Ekolsund. Trots en god lunch fanns plats för kaffe/te och smörgås.

Vi tackar researrangörerna Ruth och Gunnar Trued för en trevlig och väl genomförd resa.

Text Annikki Hurtig, foto Gunnel Lindgren