111109 Teaterchefen på månadsmöte

Programkommittén hade för novembermötet engagerat Gugge Sandström, sedan två år chef för Dalateatern. Just nu spelas på teatern "Spelman på taket", en musical som blivit en stor succé med alla höstens föreställningar redan utsålda. Teatern har till projektet engagerat DalaSinfoniettan, körerna Falu Miner Chords och Copper Town Harmony och solister.

Nu kunde vi bekanta oss med teaterchefen själv när han kåserade personligt och underhållande om sina många år inom teater och radio som chef, producent, rektor m.m.

Gugge heter egentligen Gullbrand men kamraterna döpte om honom till Gugge efter en seriefigur och så fick han heta.

Han har varit chef på Folkteatern i Göteborg, Göteborgs Stadsteater och Folkteater, Borås stadsteater, rektor för teater- och operahögskolan i Göteborg, radioproducent. Efter pensioneringen accepterade han 2009 ett erbjudande att bli chef för Dalateatern och han är nu entusiastisk för "sitt roligaste uppdrag " med kreativa människor att samarbeta med. Man arbetar med att höja kvaliteten och att samarbeta med andra aktörer inom Dalarnas kultur.

Många intressanta glimtar och dråpliga episoder bjöd han på. En teknisk produktionsledare får mycket "onödigt" kunnande, t.ex. om hur man på gustavianska stolar kan se äktheten genom vissa gamla fläckar på stolssitsen. En felkopplad motor i en konstgjord kanin fick den att vackert skutta över scenen – baklänges. Vid stora premiärer kunde man riskera arbetsskada i handleden för att öppna alla champagneflaskor.

Mötet med den nye teaterchefen blev en munter och underhållande timme. Han berättade till slut om ett kanske kommande projekt, en pjäs som skall belysa vargdebatten, angelägen inte minst i Dalarna.

Karin Michols tackade Gugge med bok och blomcheckar. Ingrid Klärcke påminde om höstens kommande studiebesök på Dalateatern. Observera datum!

23 november vi besöker en av Dalateaterns verksamheter.

Gustaf Lagerby