111012 Lantmäteri och kartor

Från reseberättelser i ett kloster till tredimensionell flygfotografering! Om kartografins utveckling handlade SPF Falubygdens oktobermöte. Lantmätare Torsten Allvar berättade med historiska utblickar och anekdoter för en intresserad publik.

Den första världskartan ritades 1448 i ett kloster i Venedig, baserad på enbart hörsägen, reseberättelser från den då kända världen. Det har genom historien funnits militära och politiska behov av allt tillförlitligare kartor, t.ex. för gränsmarkering, egendomsregistrering, skatteindrivning, I Sverige tillkom Lantmäteriet 1648 för att sköta de uppgifterna. Och i Dalarna har man t.ex. länge arbetat med det besvärliga "laga skiftet".

Tekniken har hela tiden utvecklats och nu kan man från flygplan fotografera marken tredimensionellt med stor noggrannhet. Man kunde t.ex. fotografera och på bild återskapa det hus i Pakistan där Usama bim Ladins gömde sig.

För detaljerad planering av bebyggelse, hus, rumsinredningar kan man numera i datorn bygga tredimensionella bilder så att man precis vet hur det skulle se ut i verkligheten.

Torsten tackades med applåder och en bok.

Mötet inleddes med att Rädda Barnen inbjöd intresserade till projektet raststödjare i skolorna.

Barbro Andréason meddelade att platser finns i ny vattengympagrupp. Intresserade bilister kan pröva halkbarna inför vintern. Häftigt tycker de som prövat.

Vår nittonhundrade medlem Lars Bergman presenterades och gratulerades med en valfri dagsresa.

Gustaf Lagerby