110914 Falu gruva i litteraturen


Bo G Jansson och Ingrid Klärcke

Till höstens första månadsmöte i SPF Falubygden hade inbjudits Bo G. Jansson, professor i litteraturvetenskap vid Högskolan. Han berättade om ett ämne han ägnat mycken uppmärksamhet – Falu gruva i litteraturen. Vi fick veta hur mycket som skrivits om Falu gruva, händelser och sägner som inspirerat många författare.

      

Främst är det förstås den remarkabla historien om Fet Mats, gruvdrängen som blev kvar i den vitrioldränkta gruvgången och som femtio år senare välbevarad och förstenad kändes igen av sin gamla fästmö och blev en sevärdhet med världsrykte. Wagner, Oehlenschläger, senare Ivar Lo Johansson är bland de många som använt motivet. En nutida detektivroman har en parallellhandling till "storyn".

Markis de Sade förlade handlingen i en roman till Falu stad och gruva. Men främst är det förstås Selma Lagerlöf som är vår stads författare. Hon vävde in legenden om Kårebocken och Brorsarvet i läseboken om Nils Holgerssons resa genom Sverige. Dikter och tillfällespoesi har skrivits om gruvan, inte minst vid jubiléer.

Professorns engagerade och lättsamma föredrag belönades av Ingrid Klärcke med en bok om blommor –en bok åldras liksom Fet Mats inte så fort som en blomsterbukett.

Givetvis var kön lång till den boktrave "Falu gruva i skönlitteraturen" som författaren själv sålde efter föredraget.

Och sen blev det som vanligt samling kring kaffeborden.

Gustaf Lagerby