110812 Mjölkning överraskning på gårdsrunda

En augustisöndag varje år anordnas gårdsrunda i Stora Skedvi. Det är ett uppskattat arrangemang i Säters kommun. Många besökare kommer även från andra delar av länet.

Karlar, grabbar, kompisar, den nya studiecirkeln för herrar i SPF Falubygden, ordnade dagarna före en enkel gårdsrunda med två nerslag på gårdar samt avslutning i hembygdsgården.

Besöket på Janpers Lantbruk, med totalt ca 250 kor, minns de tolv faluborna bäst. Anledningen var utkiken från en läktare över karusellmjölkningen. Korna blev mjölkade medan karusellen sakta gick runt. Samtidigt som en ko lämnade ringen kom en ny in för mjölkning.

– Mycket intressant, var en vanlig kommentar när besökarna sedan fortsatte in i den moderna ladugården. Där fanns kalvningsboxar för djur i olika åldrar. Alla hade transponder runt halsen. Utanför den stora, ljusa ladugården planeras en biogasanläggning. Bara den kostar ca 20 miljoner,

Sedan bar det iväg till Catarinas sprätthönseri, med totalt sex tusen höns. En del pickade/sov utanför medan övriga fanns i den stora hallen. De flesta tycktes sova. Men så fort en besökare tittade in flaxade hönsen iväg. De flesta uppehöll sig på rör några meter ovan marken.

– Fyrtio procent av äggproduktionen levereras till affärer runt om i Dalarna. Och sju lördagar framöver finns jag på Bondens marknad i Falun, sade ägaren Björn Johansson som berättade utförligt och intressant om alla krav som nu ställs på en äggproducent.

Naturligtvis passade faluborna på att köpa en låda dagsfärska ägg.

Skedvirundan avslutades först med kaffe i hembygdsgården och sedan med en titt i Kaplansgården. Invigningen skulle ske nästa dag efter mycket stora reparationer. Länsantikvarien och andra har stöttat Kaplansgården som ligger nära Dalälven.

Meningen var att deltagarna även skulle ha tittat in i redskapsboden – men det får bli ett annat år.

Utan Ulf Torsells medverkan, han var tidigare bonde i Stora Skedvi och LRF-medhjälpare, så hade denna gårdsrunda aldrig blivit genomförd.

Text och foto: Sven-Erik Ejeborg