110227 Grevinnan Maritza

Äntligen var dagen inne då en glad och förväntansfull skara SPF-are gjorde den planerade bussutflykten till Gävle för att njuta av operetten Grevinnan Maritza. Resvädret hade blivit tillfredsställande efter en tids sträng kyla. Resan gick med Hanssons buss som efterträtt Far i Buss som lagt ner verksamheten efter många år pga konkurrens och bristande lönsamhet. Nu körde Bengt som presenterade sig som en SPF-medlem med många års busserfarenhet, vilket kändes extra tryggt och trivsamt.Under färden informerade John Nordqvist sin vana trogen om dagens program och mycket kunnigt och intresseväckande om den föreställning vi skulle vara med om.

Vid framkomsten till Gävle kom vi först till Åkrogen som drivs av Janne Dahlberg och hans thailändska fru Shamlong som serverade en utsökt buffé med thailändskt influerade rätter. Det visade sig att samme Janne senare uppträdde i föreställningen som en framstående Furst Populesco.

Lyriska Sällskapet Gävleborg som bildades 2002 bygger på en 50-årig tradition att bedriva musikteater i Gävle.

Grevinnan Maritza är sedan 2002 den 5:e i raden av kända operetter som Sällskapet framfört. Operetten som skrivits av Julius Brammer och Alfred Grünwald med musik av Emmerich Kálmán är en av de mest genomkomponerade musikdramatiska operetterna och här finns allt, lycka och dramatik, glädje och smärta sorg och tröst. Den framfördes av en blandning av skickliga proffs och hängivna amatörer som gav föreställningen något utöver det vanliga. Till den sköna upplevelsen bidrog den härliga musiken framförd av orkestern och både en kör och dansare. Inte minst barnen med minsta lilla flickan Tua-Tua var publikknipande artister.

Sammanfattningsvis var det en härlig upplevelse och vi var en glad och lycklig samling SPF-are som i lugn och ro fördes hem av bussige Bengt med Kálmán-melodier fortfarande ringande i öronen. Det är bara att gratulera Gävle-sällskapet till framgången. Vi lyckönskar de SPF-medlemmar som skall resa dit på resan nummer två i mars, som har något mycket fint att emotse.

Hans Nilsson