Ordföranden har ordet



Jag hoppas att alla haft det så bra som omständigheterna har tilllåtit över helgerna. Även om inte pandemin är över än finns ljus i sikte. Inom några månader bör vi alla fått vårt vaccin. Det är dock viktigt att komma ihåg att vaccinet är ett skydd för oss mot svårare sjukdom. Det innebär inte att vi kan börja återgå till ett normalt leverne. Det kommer fortsatt att finnas restriktioner som begränsar våra möjligheter till aktiviteter.

Vi kan notera att dagarna blir längre och solen börjar värma. Det inger hopp om en vår där naturen vaknar upp, utan påverkan av den pandemi som fortsatt belägrar oss. Det innebär också att det kommer att finnas möjligheter till aktiviteter utomhus, men sannolikt med restriktioner. I allra bästa fall får vi nog se att det blir först under hösten som vi kan återgå till mera normala aktiviteter.

För alla i vår organisation som har till uppgift att se till att vi har den mångfald av aktiviteter som vi normalt har, är det frustrerande att se att tiden bara rinner i väg. Det enda vi kan göra är att planera så att vi kan starta upp så fort möjligheterna ges. Här känner jag mej trygg i det arbete som sker i respektive kommitté.

När ni läser detta har vårt årsmöte genomförts på ett annorlunda sätt. Utfallet har blivit som det normalt är vid ett fysiskt möte. Såväl styrelse som de olika kommittéerna har sina planer fastlagda och har ambitionen att utveckla vårt utbud. Mera information finns här.

I september sökte vi statsbidrag inom ramen för projektet kring ofrivillig ensamhet. Vår ansökan hade som grund att skapa mera långsiktiga förutsättningar för att arbeta med problemet ofrivillig ensamhet. Ansökningarna för 2021 uppgick till 136 mkr. Tillgängliga medel var helt plötsligt 18,5 mkr mot tidigare 50 mkr per ansökningstillfälle. Vår ansökan avslogs med motiveringen att den inte helt uppfyllde kraven i projektets syfte och att medlen var begränsade.

När man tar del av denna process kan bara konstateras att det är viktigare att kunna bjuda på en middag vid ett tillfälle än att skapa förutsättningar för att minska ensamheten långsiktigt. Man måste allvarligt fundera över hur denna hantering av skattemedel kan få fortsätta. För vår del kommer inte detta att förändra våra ambitioner att utveckla vår verksamhet.

Styrelsen kommer fortsättningsvis att arbeta för att vi skall få de lokalalternativ som vi anser vi har fått utfästelse om i den avsiktsförklaring vi gjort med kommunen. Vi fortsätter därför vårt enträgna arbete. För min del blir det uppenbart att de som ansvarar för lokalfrågorna inte har de mandat som krävs utan måste få tydliga verksamhetsbeslut från den yttersta ledningen inom kommunen.

Kommunala Pensionärsrådet har inte den roll som var tänkt från början. Mötena upplevs mera som att man vill upprätthålla någon form av sken av intresse för våra frågor. Den politiska ledningen finns långt bort från denna verksamhet. Så är inte stadgarna utformade. Resultatet blir att vi som seniora organisationer lägger ner mycket tid och arbete som tyvärr inte leder till resultat i motsvarande grad. Vi tre organisationer har beskrivit vad vi är beredda att bidra med, men återkopplingen är minimal. Så långt kan bara konstateras att Falu Kommun inte bedömt våra insatser som tillräckligt värdefulla för hela gruppen äldre.

Det är positivt att vi nu är tre seniora organisationer som ställt oss bakom en verksamhetsplan för KPR 2021. Tillsammans kan vi därför börja ställa krav om ett mera konkret arbete inom kommunen för att svara upp mot verksamhetsplanens innehåll.

Vår vision för ett gemensamt arbete med de två övriga organisa- tionerna för alla våra äldre inom vårt projekt "Tillsammans i Falun" skall genomföras. För vår egen del kommer vi att fortsätta arbetet med våra egna aktiviteter och utbudet av mera underhållande karaktär. När vi kan återgå till mera normala förhållanden är vår ambition att skapa ett utbud som motsvarar förväntningarna efter en lång och tung stillhet.

Det känns angeläget att också beskriva det klimat som vi som organisation verkar i. Modet och engagemanget hos oss i styrelsen är stort och vi vill arbeta för att odla en bra relation till de styrande i vår kommun. Nu tar vi tillsammans nya tag och håller ut ytterligare en tid. Vi har ju börjat komma till upploppet med den härliga vårvintern och våren i sikte.

Anders Sätterberg, ordf