Köpa biljett hos SJ - en grundkurs

Uppdaterades: 04 augusti 2019

Här är några tips hur man får så bra pris som möjligt om man ska resa med SJ.

Biljett innan avgång med SJs tåg

Numera måste alla SJs resenärer ha biljett innan avgång. SJ erbjuder inte längre möjligheten att köpa sin biljett av tågvärden ombord. Har du inte biljett tar SJ ut en extra avgift på 1200 kr. Vid behov av att köpa biljett i direkt anslutning till avgång hänvisas kunden till deras appderas webbplats eller SJs kundtjänst på 0771 75 75 75.

Köpa biljett utan att ha tillgång till dator

Man kan numera köpa tågbiljetter i kiosken på järnvägsstationen i Falun. Det blir något dyrare än att fixa det själv via nätet. Kiosken har ett avtal med SJ som gör att dom får biljetterna billigare än via nätet, men lägger sedan på en bokningsavgift på 60 kronor per biljett. Klicka här för deras öppettider.

Även Pressbyrån vid Knutpunkten säljer biljetter. Det framgår inte av deras information hur mycket dyrare som det är. Klicka här för deras öppettider.

Något dyrare blir det alltså att köpa biljetterna över disk, men då får man ju personlig service också.

Legitimation

Om du vill ha rabatt som pensionär är det viktigt att kunna visa att du är vad du utger dig för att vara. Så ta med legitimation när du ska resa. Om du är pensionär men inte har fyllt 65 år är det bra att ha med sig ett sk Pensionärsintyg från Pensionsmyndigheten. Ett sådant kan du gratis beställa här.

10 % rabatt för pensionärer

SJ ger 10 % rabatt till pensionärer på alla typer av biljetter (fullt återbetalningsbar, ej återbetalningsbar och ombokningsbar). Resan kan köpas via telefon 0771-757575, nätet eller resebutik. Klicka här för att läsa om hur du bokar med pensionärsrabatt.

Olika priser på olika tider och dagar

Priset på en resa varierar väsentligt mellan olika tider på dagen och mellan veckans olika dagar. När många vill åka är det dyrare och när få vill åka är det billigare. Och det är stora skillnader i pris så kolla olika avgångar om du har möjlighet att ändra restiden.

Olika priser beroende på när man köper resan

Tidigare släpptes rabatterade biljetter 90 dagar före avresedagen. Numera släpps biljetterna fyra gånger om året, klicka här för att läsa mer.

Sista minuten

Det är alltså normalt billigare ju tidigare du köper din biljett (till samma avgång). Men det finns undantag från detta också, dvs Sista-minuten-biljetter. Läs här om sista-minuten-biljetter.

SJ Prio

Sj har ett bonussystem, SJ Prio, där man kan samla poäng om man reser ofta med dem. Läs mer här.

Frågor

Klicka här.

Resor till Arlanda

Om du ska flyga ut i världen från Arlanda är det ju väldigt bekvämt att ta tåget dit. När du då tittar på reskostnaderna kanske du lägger märke till att det är dyrare att åka från Falun till Arlanda än till Stockholm C - trots att det är kortare sträcka. Om du för att spara pengar funderar på att köpa en biljett till Stockholm och bara nyttja delen till Arlanda - så gör inte det. För att stiga av på Arlanda måste man betala en speciell avgift, det är därför det är dyrare dit än till Stockholm. Och det är alltid kontroll att du har "rätt" biljett när du kommer upp i hallen på Arlanda.

Publicerades: 09 oktober 2016 Uppdaterades: 04 augusti 2019