Krigsminnen fyllde månadsmötet

Förväntansfyllda pensionärer fyllde Pingstkyrkan när dagens ämne förde dem tillbaka över 80 år i tiden. SPF Borlänge bjöd in till en resa som kretsade kring de båda världskrigen och som leddes av Marianne Cronberg Willman och Kenneth Willman.

Marianne och Kenneth Willman gav en intressant bild av krigens minnen.

 

Ett Europa som präglades av oro och förödande krig, inte helt olikt det vi idag bevittnar. Paret Willman har under årens lopp intresserat sig för de båda världskrigen och dess efterlämnade minnen. 

Att förstå och på plats återuppliva de katastrofer som skedde inom loppet av 27 år var inramningen och upprinningen till resorna till Normandies stränder och Verduns skyttegravar.

Just Verdun i norra Frankrike lämnade både minnen och starka känslor. Hår finns krigsgravar med tiotusentals soldater, här finns platsen varifrån den okände soldaten under Triumfbågen kommer.

I Verdun misslyckades tyskarna att befästa staden, Verdun har blivit ett stycke fransk historia, här började det första världskriget vända.

Och det är i Normandie och på dess stränder som det andra världskriget började närma sig slutet. Men det återstod många månader av strider.

Starka känslor väcker kyrkan i Sainte-Mère-Église, som blev en sinnebild av invasionen den 6 juni. I kyrkans torn hänger en docka föreställande John Steele, en fallskärmssoldat som fastnade där, men överlevde. På Omaha beach finns sortfarande känslorna och intrycken av tiotusentals invaderande soldater.
Ett av krigets stora misslyckande stavas Arnhem, en stad i norra Holland vars bro skulle bli inkörsporten till Tyskland, Det krävdes tusentals liv innan överfarten kunde inledas.
Paret Willman gav en både intressant och känslomässig bild av Europa i kris, jämförelsen med i dag är slående.  
 
JAN TANNEFORS