SPF Seniorerna i Borlänge vill minska fallolyckorna

Alla har märkt hur halt det varit de senaste vintrarna på gator, trottoarer och gångvägar. Att allt fler skadas allvarligt i fallolyckor bland äldre fotgängare uppmärksammas därför allt oftare i hela landet. När SPF Borlänge fick chans att träffa kommunalråden Erik Nises (s) och Ulrik Bergman (m) lyftes problematiken kring fallolyckorna som är allra störst bland de äldre. Vårt budskap togs emot med stort intresse och Philiph Wadén, Borlänges nya trafik- och stadsmiljöchef har fått ta del av nationell och lokal statistik och förslag på åtgärder. Glädjande är att detta skickats vidare till ansvariga i kommunen och Borlänge Energi.

Hur ser det ut i Borlänge?
SPF har tittat på statistik från polis och sjukvård i Borlänge och den skiljer sig inte från övriga landet. Under perioden 2018-2023 skadades1959 personer i trafiken i Borlänge kommun och ytterligare sex personer dödades. Av dessa var 370 (19%) 65 år eller äldre. Men samtidigt visar statistiken att personer över 65 år är kraftigt överrepresenterade bland de allvarligt skadade och motsvarar 48% (39 av 81 personer). Det är framför allt äldre fotgängare som skadas i trafiken i Borlänge. Det handlar om 246 av 370 personer vilket motsvarar 70%. Den största gruppen är 75 år eller äldre. Drygt hälften hade halkat omkull på snö och is. Flest fallolyckor sker på Stationsgatan, Hagavägen, Sveaborgsvägen, vid Kupolen och Norra Backa vilket är platser många människor i alla åldrar besöker.

Vad kostar fallolyckorna?
Varje allvarligt skadad leder till personligt lidande för dem som drabbas. 12 000 skadas i fallolyckor årligen och varje olycka kostar i snitt 110 000 kronor för vård och rehabilitering samt 322 extra hemtjänsttimmar och 156 timmar vård som utförs av anhöriga krävs i genomsnitt under första året efter en svår fallolycka enligt Socialstyrelsen. Fallolyckorna kan också leda följdsjukdomar, behov av särskilt boende och i värsta fall döden. Totalt kostar fallolyckorna 22 miljarder årligen enligt VTI medan endast en halv miljard avsätts på vinterväghållning för fotgängare.

Kan SPF bidra till att minska fallolyckorna i Borlänge?
SPF lämnade en rad olika förslag på tänkbara åtgärder och samverkan för ökad säkerhet. Glädjande är att Philiph Wadén, Borlänges nya trafik- och stadsmiljöchef hört av sig för att ta del av vår statistik och förslag på åtgärder. Underlagen har nu landat hos kommunens handläggare och Borlänge Energi som ansvarar för underhållet i kommunen.

Våra förslag till kommunen:

  • Information till äldre i samverkan med kommun och Borlänge Energi om hur fallolyckor kan undvikas. 
  • Undersöka möjlighet till samarbete kring balans och falltrygghetsträning, t ex med Judoklubben.
  • Att kommunen inkludera kunskapen om hur fallolyckor kan undvikas i planering och utformning av vägmiljö och vid underhåll.
  • Överväg uppvärmda trottoarer/GCM- vägar vid ombyggnad (vilket är den mest kostnads-effektiva metoden för att undvika fallolyckor).
  • Inkludera brukarna, t ex SPF, vid remisser och gemensamma inspektioner av vägmiljön.
  • Genom samverkan mellan Borlänge kommun, äldre-organisationer, företag, fastighetsägare med flera, kan dels kunskapen ökas om trafiksäkerhet, dels samarbeten och åtgärder skapas för att minska olycks- och skaderisker. 

Två bilder som visar exempel på isiga och dåligt snöröjda gångvägar:

Text och bild: Maria Nordqvist