Nöjen, Mat & Dryck – Program januari - juni 2023
Inom Nöjen, Mat & Dryck bedrivs fem olika aktiviteter.
• Nöjeskvällar
• Lunch tillsammans
• Dryckesprovningar online (Zoom)
• Smakresan
• Grill & Mingel
Program för de olika aktiviteterna framgår av nedanstående beskrivning.

Nöjeskvällar
Sedan återstarten efter pandemin, så har alla nöjeskvällar genomförts på Domnarvsgården med i genomsnitt 120 deltagare per kväll. En kväll med mat och musik där musiken oftast stått i centrum. Eftersom nuvarande Nöjeskommitté kommer att pensionera sig efter 2023 års första nöjeskväll och den nya Nöjeskommittén kommer att ta över ansvaret för resten av 2023.
Onsdag 25 januari blir det Nöjeskommitténs avskedskväll. Den här kvällen återkommer vi till Kök Nyström, eftersom det var där vi hade första tillställningen med 100 deltagare. Blir då ett sätt för nuvarande Nöjeskommitté att knyta ihop säcken innan överlämnandet. Elderly Brothers kommer att spela musik som vi känner igen. I första akten blir det fokus på Elvis för att i sista akten spela musik från sin nyaste repertoar.
Onsdag 15 mars – Irländsk afton igen. Vi firar St. Patrick´s Day, den irländska nationaldagen. En kväll som kommer att präglas av Irland när det gäller såväl musik som mat och dryck. One and a half Irish kommer tillbaka och skapar en magisk atmosfär på Sims Gårdshus med sin medryckande musik. Naturligtvis kommer det utöver irländsk öl även att erbjudas Irsh Coffee för den som vill.
Torsdag 25 maj – Försommar, mellan hägg och syren. Den nya Nöjeskommittén erbjuder nu sitt första egna evenemang så här i försommartid. Vi kommer att vara hos Kök Nyström och har plats för 110 gäster. Med tanke på årstiden, så kommer det att erbjudas en försommarbuffé. För musiken svarar en f.d. dansbandsmusiker, Gunnar Sandberg från Gävle. Han är fortfarande aktiv som musiker vintertid och spelar en hel del på Kanarieöarnas restauranger och festlokaler.

Lunch tillsammans
Aktiviteten har fått ett stort uppsving hösten 2022 under Karl-Erik Moréns ledning och deltagarantalet har i stort sett fördubblats. Fortsättning under våren med besök på olika lunchrestauranger i Borlängetrakten första fredagen i månaden. Beslut tas löpande om vilka restauranger som ska besökas.
- Fredag 3 februari.
- Fredag 3 mars.
- Fredag 5 maj.
- Fredag 2 juni.

Dryckesprovningar online
Dryckesprovningar online med hjälp av Zoom var en aktivitet som startade våren 2021 då inga andra aktiviteter kunde genomföras av pandemiskäl. Även om restriktionerna har upphört, så kommer provningarna av olika drycker att fortsätta så länge som intresset finns hos medlemmarna. Provningarna är maximerade till 35 deltagare. Så långt det är möjligt, kommer priset 200 kr per provning att gälla även för 2023.
Vårens program.
Onsdag 18 januari – Irish whiskey med Olof Noréus. Första besöket i whisk(e)yns hemland Irland. Blir en provning som kommer att ge en bra insikt i vad Irland har att erbjuda. Bl.a. kommer den mest ikoniska irländska whiskeyn Midleton Very Rare att provas. En whisky som säljs slut direkt när den kommer till butik, så därför har den här flaskan köpts på auktion.
Onsdag 8 mars- Rom-Robban återkommer. Robert Sandqvist, Rom-Robban, har under 2023 genomfört två uppskattade romprovningar och återkommer nu med en tredje omgång rom som vi ska njuta av.
Onsdag 26 april – High Coast whisky med Roger Melander. High Coast anses av många vara det bästa svenska destilleriet. Våren 2021 hade vi en provning av whisky från High Coast, som destillerichefen Roger Melander skulle leda. Men eftersom han hade insjuknat i Covid-19, så kunde han inte delta själv. Nu gör vi ett nytt försök med en av de mest kompetenta destillericheferna utanför Skottland – Roger Melander – och hoppas att han är pigg och kry 26 april 2023.

Smakresan
En ny aktivitet som startade under hösten 2022 och som har fokus på mat och dryck från olika delar av världen. Vi besöker olika länder/världsdelar och bekantar oss med den lokala maten och drycken. Vi kommer också att prova vin till maten även om vin inte är en del av landets normala mat- och dryckeskultur. Intresset under hösten har varit betydligt större än antalet tillgängliga platser, men vi fortsätter trots detta även under våren i Sims Gårdshus och med deltagarantalet begränsat till max. 45 personer eftersom vi i kommittén tror det är det bästa formatet för den här aktiviteten.
Vårens program.
Torsdag 9 februari – Tema Ungern. Liksom vid Sydafrikakvällen, så planeras för 3 rätter med tillhörande passande ungerska viner. När det gäller mat, så finns inget mer ungerskt än gulasch, så naturligtvis kommer det att serveras gulasch. Per Brodén och Ingegerd Lundgren som gjort flera besök i Ungern kommer att berätta en del om sina intryck och erfarenheter.
Torsdag 23 mars – Tema Sydamerika/Argentina. Planeras även den här kvällen för 3 rätter. Argentina förknippas ju med kött, så naturligtvis kommer vi att ha en ordentlig köttbit som huvudrätt. Eftersom Argentina är ett riktigt vinland, så kommer vi att botanisera lite i vad landet har att erbjuda.
Torsdag 4 maj – Tema Borlänge. Nu ska vi upprepa hösten lyckade kväll med franska ostar & viner. Vi kommer att ha ost från Murbo-Anna, som kommer att kombineras med ett antal lämpliga viner. Vi räknar också med att ägaren, Mats Reijer, kommer till oss och berättar lite om sina ostar.
Grill & Mingel
Efter de lyckade grill- & mingelkvällarna sommaren 2022 i Kämpevillan, så blir det tre kvällar även sommaren 2023. Följande onsdagar är aktuella.
· 7 eller 21 juni (vilken av dagarna beslutas senare)
· 12 juli
· 9 augusti
2023-02-02 reviderad 2023-03-17
Bernt Sjödin