Hemlig resa 15/9 2022

Torsdagen den 15 september klev 39 förväntansfulla seniorer från SPF i Smedjebacken och Ludvika på bussen med hemlig destination.

Gissningarna varierade från Falun och Leksand till Örebro eller Karlstad.
Men förvåningen blev stor när vi lämnade riksvägen och begav oss in i djupaste skogen.
Efter cirka en mil kom vi fram till Bygdegården i Gravendal där vi förplägades med kaffe och äppelkaka med vaniljsås. Allt ackompanjerat av god musik framförd av Annacari
Jadling-Ohlsson och Stefan Ohlsson.

Efter fikat begav vi oss på en guidad tur genom byn där Annacari var en utmärkt ciceron.
Vi fick oss berättat att Sebastian Grave, en tidig industriman och brukspatron som från 1721 byggde upp Gravendals, Fredriksbergs och Annefors järnbruk samt Strömsdals och Ulriksbergs masugnar, allt på endast elva år. Orten Gravendal har sitt namn efter Sebastian Grave. Han var också lärjunge till Christopher Polhem.

Under 1800-talet bodde det cirka 1500 bybor i byn. Idag är endast 30 personer fast bosatta i Gravendal.
Alla byggnader har olika namn. Ibland efter funktionen, som Hammaren som innehöll stångjärnshammaren, men ibland lite mer sofistikerade namn som Svängom, då vägen gjorde en svängom runt huset.

Vi gjorde också ett besök på museet i Kärrbo där vi beskådade cirka 1300 ugglor i olika format och modell. Museet har också en egen hemsida Ugglor
Därefter blev det ett besök på Mimmis loppis som hade öppet speciellt för oss.

 När vi shoppat klart bar det av tillbaka till Bygdegården där vi trakterades med grönsakssoppa och trattkantarellsoppa, hembakat bröd och allt sköljdes ner med älggrässaft.
En utmärkt meny i ett lite höstruskigt väder även om det var uppehåll.

Efter maten underhöll Annacari och Stefan med sånger, dikter och berättelser som engagerade. Det blev också lite allsång.

Efter detta begav vi oss hemåt efter en ”heldag” på ett oväntat utflyktsmål. Hela tiden varsamt forslade av den utmärkte chauffören Tariq från Västanhede Trafik.
Samtliga deltagare uttryckte att det inte fick dröja för länge innan vi ska ordna nästa Hemliga resa.

Gert-Ove Sandberg
Ordförande SPF Senioren Barkenbygden