Jon Norbergs tidsresa 22/10 2019

Nostalgisk Jon Norberg på besök hos SPF Barkenbygden

En mycket uppskattad lokalradioröst var inbjuden till SPF i Smedjebackens oktobermöte.
Det var pensionären Jon Norberg som berättade och visade film och bilder med nostalgiska minnen från efterkrigstiden.

Seniorerna kände igen sig i mycket av vad Jon berättade från år 1945 fram till bingolottos första sändning 1999.

Även om alla kände till unikaboxen så kunde Jon berätta den unika historien om hur den kom till, ett pappersmaterial som liknade läder.

Vid en bild på Hamphrey Bogart, klädd i en trendig trenchcoat, berättade Jon att detta plagg var en skyttegravsklädsel från första världskriget.

År 1949 visades den första filmen med Åsa-Nisse och från den filmen visades ett avsnitt. Samma år lanserade Saab sin första bilmodell Saab 92. Den fanns bara i grönt, en färg det fanns gott om från flygplanstillverkningen.

Mycket hände på 50-talet, vi fick den tredje semesterveckan, Snoddas reste runt i alla Sveriges folkparker och satte publikrekord som fortfarande kan vara svåra att slå.

Musiken förnyades 1954 när Bill Haley lanserade sin rock around the clock.

År 1956 kom den första TV sändningen och alla mindes den snöiga bilden från de första åren. Jon berättade att han själv reste från Borlänge till släktingar i Nyhammar för att se på TV. Man gick till varandra på den tiden för att se på TV, även testbilden var intressant.

Föredraget avslutades med att visa ett roligt avsnitt från Loket och Bingolotto där ett barn svarar i telefonen. Mamma var inte hemma och pappa var på toaletten.

Jon avtackades med en varm applåd.
Det var andra besöket hos SPF Barkenbygden och han önskades välkommen tillbaka med ett nytt program kommande år.