2016-10-05 Höstresa till Västerdalarna

SPF Seniorerna Orsa på Höstresa i Västerdalarna 5 oktober 2016

En fantastisk morgon med sol från klarblå himmel och någon minusgrad vittnade om att vintern inte är alltför avlägsen. Cirka 35 personer kliver ombord på bussen som skall ta oss ut på en Höstresa till Västerdalarna. Siktet var inställt på Sälen och då Olnispagården där Lars-Erik Nerbäck från Transtrands Hembygdsförening tog emot och berättade om gårdens historia, om när det hela började och hur det ser ut idag.

Det var en intressant berättelse om forna tider med Gustav Vasa som huvudperson, samtidigt som vi drack kaffe och åt tunnbrödmacka. Olnispagården i Sälen är Transtrands sockens hembygdsgård och som bevisligen varit i samma släkts ägo från 1500-talet ända fram till 1945. Gården har blivit en mötesplats för festligheter och kulturella evenemang. Här har Björn Skifs haft sina framträdande med Speldosan och även Diggiloos sommarturne har gästat gården. Majstångsresningen är ett stort evenemang som lockar många besökare.

Efter en rundvandring på gården så var tiden inne för att åka till Fiskarheden Trävaru AB där Ulf Gustavsson tog emot oss.

En film från förr visade hur skogsarbete gick till förr och vilka umbäranden folket fick stå ut med. Sågen startades 1923 av bönder i Transtrand och via olika ägarstrukturer övertogs sågen 1988 av nuvarande ägaren Olle Larsson, vilket blev startskottet för den utveckling som lett till vad Fiskarheden är idag.

Det är klart att det känns imponerande att få göra den rundvandring vi gjorde, se maskinparken där lastmaskinerna var stora som en ordinär sommarstuga, och där stockar och brädor for fram med hiskelig fart med teknikens hjälp.

Tiden rinner iväg och nu var det dags för en fantastisk lunchbuffé på Sixten Jernbergs restaurang & museum. Kocken bör få en hyllning.

Efter mat och kaffe var det dags för avfärd med siktet inställt på Malungsfors och Skinnhuset där. Flera av oss gick ut med en påse i handen så det kändes som att det var ett bra stopp.

Om inte annat så för lottdragningen som verkställdes medan vi ännu står still och några kunde glädjas åt sina vinster. Allt har sin tid och hemresan stötte inte på några som helst problem. När vi närmade oss Holen och den fantastiska vyn över Orsasjön kunde inte solen göra mer än att visa sig på sin absolut bästa sida. Slutligen riktades ett stort tack till våra researrangörer.

Text och foto Hasse Ekström

Se fler bilder här >>>

<<< Tillbaka