2017-02-01 Medlemsmöte om Syrien

Intressant historietimme på Majstångsbacken med Per Svälas

  • Per Svälas läser en tänkvärd dikt från Syrien
  • Per Svälas läser en tänkvärd dikt från Syrien

SFI-läraren, reseledaren och guiden Per Svälas gästade pensionärerna onsdagen den 1 februari och berättade om Syrien, tidigare centrum för en av världens äldsta civilisationer. Mellan åren 1992-2008 tjänstgjorde Per som reseledare och guide i Syrien, där han mötte en befolkning som var välutbildad, generös och gästvänlig.

Syrien, med en yta stor som Göta- och Svealand, är ett land med öknar, bergskedjor och bördiga slätter. Av de 23 miljoner invånarna är 85-90 % araber och 7-10 % är kurder. Dessutom befolkas landet av ca 500 000 armenier, tjerkesser, assyrier, turkmener och palestinier. Även beduiner, druser och judar vandrar över gränserna.
Syrien har krigat mot Israel under stor del av 1900-talet och flera fredsförhandlingar har misslyckats. Även Libanons inbördeskrig har Syrien deltagit i. I junikriget mot Israel 1967 förlorade Syrien Golanhöjderna. När så inbördeskriget startade 2011 trodde många att det skulle sluta bra, men..... tyvärr!!!

Damaskus, en av världens äldsta städer, grundlades 5000 f.Kr., är huvudstad med 2,5 miljoner invånare. Stora moskén från år 600 f.Kr. är den mest betydelsefulla byggnaden. Baradafloden förser staden med vatten. Flyktingströmmen från Irak har höjt bostadspriset enormt. Staden Homs norr om Damaskus är idag i stort sett jämnad med marken.

I staden Hamah finner man de berömda bysantinska enorma vattenhjulen. På vägen till Aleppo ligger Ebla-Tell Mardikh. Där påbörjades utgrävningar av italienska arkeologer 1974. De fann bland mycket annat 1800 kompletta lertavlor med kilskrift daterade år 2500 f.Kr Staden Aleppo med 2,1 miljoner invånare har en otroligt vacker byggnadskonst. Mycket är välbevarat men åtskilligt har blivit till grus. Där finns en av världens största basarer som erbjuder ett myllrande folkliv och fantastiska färger.

Qualaat Saaman är en vallfartsort nära Aleppo. Där levde pelarhelgonet Symeon på en 21 m hög pelare i 30 år.

Juvelen i kronan av städer är den rosa och guldskimrande staden Palmyra belägen i en dadelpalmsoas längs den gamla sidenvägen. Palmyra var ett blomstrande regionalt centrum och nådde toppen av sin makt på 200-talet e.Kr. Stadens rikedomar möjliggjorde byggandet av Beltemplet år 32 e.Kr. Nu är Palmyra medvetet sönderbombat av IS. De som ansvarat för utgrävningarna har torterats och arkebuserats.

Per avslutade med en bild på den romerska teatern i Bosra. Amfieteatern är byggd av svart basalt år 150 e.Kr. med plats för 15000 åskådare.

De flesta flyktingar Du möter i Mora är från Aleppo, Damaskus och Palmyra. Tänk gärna på varifrån de kommer och varför!!

På onsdagar kl. 18.00 har du möjlighet att träffa några av dem på Mora Gymnasium, där gruppen Svenska för invandrare anordnar café.

Per avslutade sin mycket intressanta historielektion med en tänkvärd dikt från Syrien: "Teckningslektion – tårarna rinner". De över 60 SPF-veteranerna berördes starkt av diktens innehåll.

Börje Elofsson tackade Per för ett fantastiskt föredrag och alla närvarande underströk detta tack med långa applåder.

Text Bertil Andersson