Utflykt till Älgberget i Leksand

19 Spf medlemmar från Leksand har besökt Älgberget i västra Leksand.

Vi möttes av Sven Olle Axelsson från Dala Floda som imponerade med sina kunskaper. Han berättade ingående om Älgbergets historia och betydelse under andra världskriget.

Som mest vistades 1200 personer/soldater där. Där fanns bostäder, sjukstuga och tandläkare och allt som behövdes. Älgberget har också efter kriget använts som fångvårdsanstalt. Det var nog ingen risk för rymning, eftersom det är beläget mitt ute i ingenting.

En person som hade stor betydelse för områdets utveckling var Bäck Daniel. Han såg bl.a. till att väg byggdes till Älgberget och satsade personligen mycket pengar i både vägbygget och området. Tyvärr finns ingenting kvar av hela denna anläggning. Skogen har tagit över totalt. Hur tänkte våra politiker där? Tänk alla utländska turister som numera söker sig till Sveriges orörda natur! Här hade de verkligen kunnat leva friluftsliv långt ut i vildmarken.

Vi tackade Sven Olle för hans guidning och återvände till Leksand med många tankar och massor av nyfunnen fakta om Älgberget.

Gunilla Lööw Östning