Hälsan i fokus vid SPF-möte i Leksand

Klicka på rubriken för att läsa mer ...

En stor dos av hälsa och välbefinnande serverades till medlemmarna i SPF Leksand vid senaste månadsträffen. Det var fjärde året i rad som föreningen satsade på detta. Ett flertal utställare fanns på plats och deltagarna bjöds på bl a värmande soppa. Utöver det viktiga med mat och dryck bjöds information om hörsel, hur man undviker fallolyckor och hur angeläget det är med fysisk och mental träning.

Hörsel och balans hör samman

Audiologen Emma Hedlund från hörcentralen i Borlänge visade på det faktum att hörsel och balans hänger nära samman. Vårt balansorgan ligger mycket nära innerörats funktioner och därför finns störningar dem emellan. Hon beskrev också varför hörseln avtar för en del äldre och hur hörapparater och andra hjälpmedel kan förbättra uppfattning av vad som händer i vår omvärld.

Tvåhundrasjuttio tusen fallolyckor

Leksands egen Fixar-Malte heter Gert Arvidsson. Gert berättade vad han kan hjälpa till med för äldre och handikappade. Det gäller främst saker som kräver stege. Byta glödlampor eller batteri i brandvarnare, byta gardiner, hänga upp tavlor, halksäkra mattor och liknande. Men också att hämta eller placera saker på vind eller i källare.
Tjänsten är avgiftsfri och varför kan man fråga sig. En snabb titt på samhällets kostnader för fallolyckor räcker som svar. Årligen sker i Sverige omkring 270.000 fallolyckor de flesta i hemmet. Kostnaderna uppgår till omkring 25 miljarder kr utöver det enskilda lidandet som inte går att sätta kronor på.

Lär dig falla mjukt

Judoförbundet har genom instruktören Benny Nyström från lokalföreningen i Rättvik fått upp ögonen för att seniorer har tendens att falla och göra sig illa på olika sätt. Främst är det handleder som går av när man försöker ta emot sig.
- Låt bli att ta emot dig. Låt kroppen i stället ta hand om stöten. För att klara det måste du lära dig falla. Eller ännu hellre, träna för att inte falla, var Bennys råd. Judoförbundet anordnar nu kurser för seniorer och har också kopplat in forskare för att följa effekterna av sådan träning.
Den innehållsrika eftermiddagen avslutades med en stunds hjärngymnastik. I ett grupparbete gällde det att lista ut från vilka platser i Leksand 14 närbilder var hämtade.

Broschyrer från Socialstyrelsen

Text: Bengt Borkeby