Orolig för att bli lurad ..

Försök att lura äldre har ökat. Av den anledningen har jag samlat lite information om vad man bör tänka på och kan göra för att skydda sig. Att använda en lösenords-hanterare kan vara en del i det, se nedan.

Tänk säkert

  • Tänk säkert är en kampanj på uppdrag av regeringen för ett säkrare digitalt samhälle. Kampanjen är ett samarbete mellan MSB, polisen och Internetstiftelsen och syftar till att öka medvetenheten om informations- och cybersäkerhetsfrågor.
    För mer information, se här

Internetstiftelsens "Internetkunskap" är en bra källa som samlar kunskap om nätet och digitala tjänster som du har användning för i din vardag, se här.

Jag har valt ut ett par stycken som jag tycker är speciellt viktiga, se nedan.
Klicka på pilen Spela video.jpg  i  bilderna för att spela upp video.

För mer information, se även här.

5 tips som skyddar ditt bank-id

Så avslöjar du en falsk webbsida

Så kommer tjuven över ditt facebook-konto

Har ditt e-postkonto hackats?

E-post är idag en del av vår vardag och används allt mer. Det gör dina konton till en lockande måltavla för hackare. Här får du veta vad du kan göra om någon hackar ditt e-postkonto.

Spärra obehörig adressändring - Skatteverket

  • Med e-tjänsten Spärra obehörig adressändring kan du förhindra att någon obehörig ändrar din adress. När spärren är aktiverad godkänns bara adressändringar som görs med e-legitimation i Skatteverkets e-tjänster för Flyttanmälan eller Särskild postadress, se här.

Lösenordshanterare löser dina lösenordsproblem

Vi uppmanas att ha långa och invecklade lösenord - och att inte använda samma lösenord överallt på webben. Det låter klokt - men då blir det i stället besvärligt att hålla reda på alla lösenorden. Lösningen kan vara att använda en lösenordshanterare.

Lösenordshanterare hjälper dig att hantera dina inloggningar på ett säkert sätt. Du behöver bara komma ihåg huvudlösenordet så memorerar hanteraren resten.

För mer information från Internet stiftelsen, se här.

Bitwarden lösenordshanterare

  •  "Hur gör man"- Steg-för steg beskrivning, klicka här.