Porfyr, dragspel, elvisgitarr, bio och förr i världen

Vet du vad en SVAVVELVAVVELDOE är (osäker på uttal och stavning)? Det visste inte vi SPF:are heller som följde med på bussresan till Älvdalen i mitten av augusti. Resan samordnad av föreningarna i Gagnef, Dala Floda, Leksand och Rättvik. Vad ordet betyder? Ja, fortsätt läsa så får du reda på det.

Första stopp blev Porfyr- och Hagströmmuséet. Min tanke var: Dragspel- kan det va´ något? Men det visade sig mycket intressant. Det framkom att Albin Hagström var en fantastisk s.k. doer. Han började med att spela för 5 öre/kväll och slutade med att sälja dragspel och gitarrer, däribland den s.k. Elvisgitarren, för många hundra tusen. Han fick kämpa hårt för att komma så långt och samarbetade med Clas Ohlson, vilket säger en hel del.

På samma ställe fanns Porfyrmuséet. Där berättades om de fina föremål man gjort av de stora fyndigheterna i Älvdalen. Många av föremålen finns nu i Ryssland då de getts som gåvor bl.a. till tsarer. Många känner till Karl XIV Johans sarkofag som drogs från Älvdalen till Gävle under mycken möda. Numera används porfyren till asfalt och grus.

Andra stopp blev den fina biografen i Älvdalen. Oj, så man kämpat för att kunna behålla den! Fina målningar finns i taket och just nu målas bions fasad. Bion sköts av IOGT/NTO.

Tredje stopp var kyrkan som visades av kyrkvärd. Kuriosa var att kyrkan haft ett äldre altarskåp från Leksand, men detta var flyttat till ett kapell i Älvdalen. Kommer ni dit så passa er för mössen!

Fjärde stopp var en utsökt lunch i centrum.

Femte stopp= Älvdalens hembygdsgård Rots skans. I ett av husen fanns ett utedass som nästan var ett innedass! Dessutom fanns en majstång på tunet med ett underligt utseende. Guiden berättade kunnigt om husen på gården och som avslutning blev det eftermiddagsfika med ”kavelgris” = världens godaste tult!

Det var en lyckad dag och proppmätta åkte vi med Lars Erik Larssons buss till våra hemorter. Svavvelvavveldoe betyder mobiltelefon på älvdalska som man nu arbetar aktivt med att lära ut. Ordet tolkar jag som ”svammeltammeldosa”- fyndigt!

Gunilla, proppmätt deltagare.