Utflykt till Djura

Idag den 26 juli var vi ca 17 st från SPF Leksand som var ute och åkte tåg. Ja, tåget gick i tid och kom fram i tid! Inte så vanligt i dessa dagar med allt tågkaos.

Första ”stationsstopp” blev utan för Djura kyrka. Där står vackra Karin staty. Eftersom vädret var emot oss gick vi in på ”stationen” som den här dagen var Djura kyrka. Där berättade Ingalill Hedlund om sin släkting den vackra Karin.

Karin var från Djura och levde i mitten av 1800-talet. Hon vandrade till Stockholm på herrarbete och arbetade bl.a. som mursmäcka och mjölkförsäljerska. Karin blev känd som Vackra Karin och mycket folk kom till torget för att beundra henne där hon stod och sålde mjölk. Så småningom presenterades hon i de ”finare” familjerna i staden och tjänade mycket pengar på sin skönhet. Om hennes vidare öde berättade Ingalill mycket intressant.

Karin står nu som staty utanför Djura kyrka sedan 2016. Statyn är gjuten i brons av konstnären Peter Linde, som även gjort statyn av Zlatan.

Nästa ”stationsstopp” blev vid Djurhedens järnväg där trädgården och den fantastiska modelljärnvägen beundrades. Helena Anngård berättade om tillkomsten och järnvägen. Helenas man Roger agerade lokförare. Kaffe med dopp intogs i det stora tältet i trädgården innan vi lämnade ”stationen” och tog bil tillbaka till Leksand. Tänk att lilla Djura kan få tågen att gå på rätt tid, utan trasiga kontaktledningar eller andra fel! Något för SJ att ta efter!

Gunilla