Medlemsträff - Förändringar inom kommunens äldreomsorg

Bildtext: Catharina Stenberg och Kerstin Bjarby, SPF Lerksands representanter i kommunala pensionärsrådet, i samtal med socialutskottets ordförande Kenneth Dahlström (C) och socialchefen Ulrika Gärdsback.

SPF Leksand har två representanter i det kommunala pensionärsrådet (KPR). Det är Catharina Stenberg och Kerstin Bjarby. Kontinuerligt lämnar de information vid våra medlemsträffar. Till den här träffen hade de vidtalat socialutskottets ordförande Kenneth Dahlström (C) och socialchefen Ulrika Gärdsback att delta.

Dahlström konstaterade att det skett många och genomgripande förändringar inom socialtjänsten sedan han började sin politiska bana. Det som händer nu är att Limsjögården som ligger i anslutning till vårdcentralen avvecklas och ersätts genom den tillbyggnad som snart är färdig vid Tibblegården.

- Det frågas ofta efter trygghetsboende. Det är till för äldre som är för friska för särskilt boende men som vill ha mer trygghet och social samvaro än vad de kan få i sitt nuvarande hem. Noretgården och Björkbacken i Siljansnäs har sådant boende. Nya bostadsområden t ex Lummerhöjden norr om Käringberget ska var tillgängliga för alla oavsett ålder. Så där kommer förmodligen att finnas trygghetsboende.

Gärdsback berättade att förvaltningen tar emot nycklarna till nybygget vid Tibble den första december.

- Första halvåret 2022 behövs för att organisera och flytta över verksamhet från Limsjögården och delar av det nuvarande boendet i Tibble.

- I övrigt pågår ständigt arbete med förbättringar. För att komma bort från den så kallade ”nattfastan” har vi ändrat på måltiderna inom boendena. Kontinuerligt sker ett arbete med vad som kallas ”nära vård”. I det fallet har vi bra samverkan mellan vårdcentralen och socialtjänsten men det kan hela tiden förbättras.

De statsbidrag som nu riktas för att höja kvalitén inom äldreomsorgen använder vi på principiellt annorlunda sätt. Nya insatser måste leva vidare utan statsbidrag, vilket sällan varit fallet tidigare. Ett bra exempel är de sex pardrivna elcyklar som nu används flitigt på våra boenden. Den så kallade välfärdstekniken utvecklas och där gör vi insatser hela tiden.

- Behöver ni ha kontakt om äldreboende, hemtjänst, färdtjänst eller liknande ring då kommunens växel och be att få tala med biståndshandläggaren.

Text & bild: Bengt Borkeby