Hildasholm och m/s Gustaf Wasa

En glad resa med kultur, god mat och sjökänsla.

Tidig morgon, den 7 augusti, började vår resa till Hildasholm. Vi var 46 seniorer från Husby, Hedemora och Tyresö SPF, som hade hörsammat vår inbjudan till denna resa.
Första stoppet, blev vid Naturrastplatsen Leksand för bussfika. Därefter åkte vi till Hildasholm, där vi först fick gå i de vackra trädgårdarna och parken, som också hade en utställning av skulpturer, gjorda av fyra olika konstnärer. Vi delades sedan in i grupper och tillsammans med duktiga guider, fick vi visning inne i huset.

Stengården senare Hildasholm uppfördes under år 1910-1911 av läkaren och livmedikus Axel Munthe. Enligt familjetradionen gav han Stengården i morgongåva till sin engelska hustru Hilda född Pennington-Mellor. Hilda anlade trädgårdarna med förebilder från England . Axel och Hilda fick två söner, Viking och Malcolm.

Efter visningen, var det dags för lunch. M/S Gustaf Wasa väntade vid kajen, för en två timmars kryssning på Siljan. Stämningen var god vid borden och även maten. Från sjösidan såg vi Hildasholm, Sommarland, Hjortnäs brygga, Tällberg mfl. platser.

På hemvägen stannade vi vid Leksandsbröd. Nöjda med dagen gick färden hemåt med Gunnars buss. Trots osäker väderleksrapport, hade vi tur med vädret