Vårutflykt till Röda jorden och Uttersberg

Vårens utflykt i år gick till Riddarhyttan, Färna herrgård och Uttersberg.

  • Färna herrgård

Torsdagen den 19 april, en dag så strålande vacker, åkte 48 seniorer från Husby SPF till Skinnskattebergs kommun.

Första stoppet gjorde vi i Riddarhyttan. Två guider tog emot oss och berättade om Röda Jorden. Där finns de äldsta, hittills kända resterna av järnframställning i Sverige. På grund av den sena våren, var det inte möjligt för bussen att åka till det skogsområde, där den röda järnrika jorden finns. Första söndagen i augusti har man tillfälle att besöka "Röda Jordens Dag".

Därefter åkte vi till Galleri Astley i Uttersberg. Där fick vi kaffe och god smörgås i det fint renoverade magasinet. Där fanns mycket att beskåda, tre våningar med olika utställningar, allt från Gunborg Westlunds och Ernst Neizvestnys tavlor, Getrud Båges Keramik och en designbutik. Sedan promenerade vi till det gamla stationshuset, där Tomas Herngren hade en utställning.

Färden gick sen vidare till Färna herrgård där väntade en tre-rätters lunch. Våren 2017 kom Färna herrgård med i restaurangguiden White Guide. Förväntningarna var stora och dom införlivades för maten var verkligen god.

Efter lunchen botaniserade vi i Färna herrgårdsbod, med 300 kvm shoppingbod och njöt sen av den vackra omgivningen i det sköna vädret. Så blev det dax för hemfärd med eftermiddagskaffe på Västanfors hembygdsgård. Och ca 17.30 var vi hemma i Husby igen, med Gunnar som rattade oss lugnt och tryggt i sin buss!