Hurtigruten, resa i tre länder

Vi har, tillsammans med andra SPF medlemmar bl.a. från Borlänge, varit på resa genom Sverige, Finland och Norge, med både buss och båt.

Torsdagen den 7 juni kom "Tobbes buss" och hämtade upp resenärer, med början i Långshyttan, vidare Smedby, Hedemora, Säter och sist i Borlänge.

Då alla intagit sina platser i bussen, inklusive vår reseledare Ture Klintman, gick färden via Gävle och kustvägen upp till Härnösand, som blev vår första etapp.

Nästa dag passerade vi Höga kusten med den stora imponerande bron. Förutom fotostopp gjordes också stopp för bussfika och lunch. På eftermiddagen nådde vi Luleå och Gammelstaden där vi välbehövligt fick sträcka på benen bland de vackra små husen. Målet för dagen var Jokkmokk. Middag på hotellet, sedan var det skönt att få vila ryggen i sköna sängar.

Efter en stärkande frukost dag tre började en lång etappresa genom nordligaste Sverige. I Karesuando tog vi bron över till Finland och vidare mot Norge. Strax ovanför Treriksröset stannade vi och åt medhavd lunch ute i kyligt och regnigt väder.

Färden gick vidare genom Skibotndalen och Lovangsdalen ut till Tromsö, där vi efter middag och ett besök i Ishavskatedralen kunde gå ombord på Hurtigrutens båt Richard With. Nu väntade oss en tvådagars båtresa på vår väg ner mot Trondheim. Vi passerade många dramatiska och vackra vyer. De 1000 meter höga fjällen låg tråkigt nog i dimma.

Den trånga passagen i 100 meter smala Trollfjorden, havsörnens rike, var en upplevelse. Vidare Helgelandskusten och fjällkedjan "De Syv Söstre", som man dock inte heller såg mycket av på grund av dåligt väder. När vi passeradeVegaöarna hade vädret blivit lite bättre och Torghatten med sitt hål syntes bra.

Efter tre nätter ombord gick vi i land i Trondheim där bussen mötte oss. Rundtur i staden och ett besök på Ringve musikmuseeum väntade innan vi startade resan söderut genom den vackra Gudbrandsdalen. Vädret hade nu blivit soligt och varmt och alla njöt av den fina dalen ner mot Öyer, som blev resans sista nattstopp.

Under den sista dagsetappen stannade vi för lunch i Lima, på restaurang Sixten Jernberg. Där blev det även tid för en titt i museet.

Nöjda och med många nya intryck och fina bilder, trots dåligt väder och ingen midnattssol, som många av oss hade önskat få se, återvände vi till våra hemorter igen.

Boel Roslund