Engelsbergs bruk

På vårresa till Västmanland.

  • Engelsbergs Bruk

Än en gång hade föreningens resekommitté, Helena och Boel, lyckats med att arrangera en trevlig resa. Denna gång, den 26 maj, gick färden till Västmanland.

Det blev en tidig morgon, för klockan 7.30 gick bussen från Husby kyrkvall. Vårt första stopp var i Karbenning där vi intog kaffe och smörgås med många goda ostar. Sedan fick vi höra historien hur Wernergårdens mejeri tillkom och information om hur osttillverkning går till.

Nästa stopp var Engelsbergs bruk. Här gjorde vi en två timmars vandring med mycket kunniga och humoristiska guider. Engelsbergs bruk är ett världsarv och en del av Ekomuseum Bergslagen. Nu var det dags för lunch och den intog vi på Schenströmska herrgården i Ramnäs. Efter maten berättade Anders Carlsson, kock bördig från Långshyttan, hur det var att arbeta på denna arbetsplats under den stora branden i augusti 2014. Nu bar det iväg till besökscentret "Elden och skogen" där vi fick höra om den stora skogsbranden och hur djur och natur påverkades. Delar av brandområdet har nu blivit naturreservat.

På väg till Hembygdsgården i Västanfors för kaffe med dopp, gjorde vi en avstickare upp till Hälleskogsbränna. Här kunde vi se hur skogen såg ut efter branden. Mycket intressant men ingen vacker syn. Detta var en lyckad dag som både var intressant och rolig. Vi tackar resekommittén för deras arbete. Inger Hag