45 000 steg i Krakow

En fantastiskt intressant
sensommarresa

  • Auschwitz

SPF Seniorerna i Husby åkte den 29 aug till Krakow. En fantastiskt vacker gammal stad med många historiska byggnader och vackra sådana.

Stadens hjärta, stora torget mitt i gamla stan, pulserade av liv dygnet runt. Här fanns Maria kyrkan med sina två torn, den långa byggnaden med basarer mitt på torget, restauranger och utecaféer, såpbubblor och hästskjutsar och mycket annat.

En del av oss åkte små "eltåg" som tog oss runt i staden till bl.a. Judekvarteren, Gettot och Schindlers fabriker, andra besökte slottet uppe på kullen Wawel och några föredrog en kopp kaffe på torget för att studera folklivet och vila sina fötter.

En dag åkte vi med buss till Wieliczka för att besöka saltgruvorna. Detta var en helt fantastisk upplevelse. Vi började med att gå 380 trappsteg ner i gruvan, sen vandrade vi med guide i 3 km i olika gruvgångar och besåg så mycket vackert och intressant.

Alla statyer och dekorationer var gjorda av saltsten. Svart och vitt. Takkronorna i Kyrksalen, takhöjd 28 meter, var gjorda av vit gnistrande salt. Efter 2 timmar fick vi ta hissen upp och då hade vi bara sett 1% av gruvan.

Sista dagen på vår resa var vi till Auschwitz och Birkenau. Dessa koncentrationsläger där en och en halv miljoner människor miste sina liv. Detta var en sorglig dag som lämnade många tänkvärda minnen kvar.

Efter alla dessa innehållsrika dagar lämnade vi Krakow med trötta fötter. Vi hade promenerat alla dagar, ibland riktigt långt. "Appen" visade att vi hade gått 45 652 steg dessa dagar. Fina dagar som hela gruppen, 35 personer, kommer att minnes med glädje.