En resa till Skottland

Slott, whisky och Tattoo

Den 4 augusti reste 26 seniorer till Skottland på 8 dagar. Flyget tog dem till Edinburgh.

Svensk reseledare mötte på flygplatsen och bussresan genom Skottland började. Landet där grönskande hedar och dramatiska berg, blandat med slott, borgar, whisky och säckpipor väntade.

Efter en natt i Glasgow besöktes Storbritanniens största insjö, Loch Lomond, för en fin båttur. Därefter slingrade sig bussen vidare genom det vackra bergspasset Glencoe till Fort William där hotell väntade för nattvila.

Från Mallaig togs buss och passagerare till Skye för en dags hänförande rundresa. Öns horisont domineras av the Culllins, tre höga och mystiska bergstoppar. Fiskestaden Portree fick ett besök innan färden gick vidare till Kyle of Lochalsh på fastlandet.

Skottlands mest fotograferade slott, Eilean Donan Castle blev nästa dags första stopp. Resan fortsatte sedan längs Kaledoniska kanalen upp till den legendariska Loch Ness. Tre av deltagarna var modiga nog att bada i det kalla vattnet under de övrigas ivriga applåderande. Trots det fina besöket ville inte sjöodjuret Nessie visa sig. Övernattning i Kingussie, en liten ort känt för "Karl för sin kilt".
En heldag tillbringades i Speyside, där det bl.a. bjöds på en trevlig åktur med ett gammalt ångtåg. Sedan gick färden vidare upp till Cawdor Castle för rundvandring i de vackra omgivningarna.

Efter vägen ner mot Edinburgh besöktes en fårfarm, där gruppen fick en fantastisk fin uppvisning av hur vallhundar arbetar.

Gruppen, som vid flera tillfällen fått smakprov på olika whiskysorter, fick på Dalwhinnie distillery följa hela processen från korn till lagring och naturligtvis bjöds det ett litet smakprov även där.

Efter inkvartering i Edinburgh gavs tillfälle att gå på "Skottsk afton", som blev en minnesvärd kväll med god mat och medryckande föreställning av sång och dans.
Sista dagen inleddes med en stadsrundtur i Edinburghs medeltida Old Town och 1800-talets georgiska New Town. Därefter kom kvällens stora begivenhet – The Royal Edinburgh Military Tattoo - vaktparadernas vaktparad. Tillsammans med ca 8.000 andra åskådare blev det en oförglömlig kväll. Mörkret föll, ljusen på slottet tändes, den pampiga musiken och som avslutning ett enormt fyrverkeri. Det blev en fantastiskt fin avslutning på en mycket trevlig resa med många minnen rikare.