Gammelstilla

SPF Husby besökte Hofors och Gammelstilla

En fin och solig augustieftermiddag begav sig 48 medlemmar från SPF Husby på utflykt till Hofors.

Gunnars buss hämtade upp i Långshyttan, Smedby, Svinö och i Stjärnsund. Med fullsatt buss färdades vi genom ett somrigt och fint landskap upp till Hofors. På bygdegården hade det dukats upp med kaffe och gott hembakat bröd. Under kaffestunden fick vi berättat för oss lite om Hofors historia, om brukets uppgång och fall genom åren. Där fanns också ett museum som samlat alla tänkbara välkända ting under en 100-års period.

Därefter besöktes "Stollen", en av de många gruvorna i området. Indelade i 2 grupper och med hjälm på huvudet gick vi en guidad tur inne i gruvan. En del av damerna, som gick barfota i tunna sandaler, vände redan efter några minuter då det endast var 5 grader i där inne.

Solen värmde sedan alla svala gruvbesökare gott när vi anlände till platsen för kvällens begivenhet. I den gamla stångjärnssmedjan i Gammelstilla hade det dukats upp middag och vi lät oss väl smaka.

Efter maten tog vi plats i teaterladan, där ett 30-talet personer från trakten, amatörteatern Tors Hammare, underhöll med teater och sång i "Minnenas café". De bjöd på en härlig kavalkad av gamla välkända låtar från hela 1900-talet.

En trevlig eftermiddag och kväll tog slut och bussen körde oss hem igen till resp. platser.