Rapport från årets fågelskådning

  • Ägretthäger (dock inte den vi såg)

Vi träffades i Svinö bygdegård den 20 mars för att starta upp "Fågelskådningen". Det kom 11 st som var intresserade att medverka. Vi enades om ett preliminärt program.

"Uggleskådningen" den 20 mars. Per-Inge sa att om det blåste var det svårt att höra ugglor när vi gjorde uppstart i bygdegården.
Vid 17-tiden blåste det cirka 6 till 7 sekundmeter och vi var tveksamma till att åka. 
Vid 19:30 var det lugnt ute och vi åkte till Hemköps parkering där vi blev 11 personer som delade upp oss på 3 bilar.
Vi åkte mot Vikmanshyttan och vidare mot Norn. 
Vi stannade efter Vikmanshyttan och lyssnade, nej inget ljud, vi fortsätter. 
Efter stopp 6 blev det kaffe, vi fortsatte att lyssna men det var bara tyst ute men det var inte så mörkt som man kunde tro. Vi vänder hemåt med ett par stopp.
Vi hörde inte en enda uggla på hela kvällen, hemma 23:30 men vi hade trevligt.

Kvällen, den 18 april bjöd på en magisk upplevelse av trumpetandet från flera Rördrommar, blå kärrhök, tranor, sångsvan samt olika sorters gäss. På vägen tillbaka sjöng en Rödvingetrast (vi enades om detta efter att uttömt alla andra alternativ).
Vi mötte 2 fågelskådare på väg ut mot våtmarken som skulle lyssna på Rördrommen.

Det här hände den 24 april vid Flinesjöns sydöstra strand.
När vi stod vid bilarna så såg vi en spillkråka som bytte plats med en annan spillkråka i en asp för ruvning av ägg. 
Solen sken och det var vindstilla när vi kom. Ute på öarna fanns massor av skrattmås samt sångsvan, gäss och dykänder. 
Efter cirka en timme kom det en fiskgjuse spanande efter något att äta den hittade inget och satte sig i ett träd väl synlig för oss. 
Fiskgjusen mäter cirka 1,5 meter mellan vingspetsarna. 
Kort där efter kom det ytterligare en fiskgjuse med en fisk i klorna som jagades av en havsörn. Fiskgjusen kände sig hotad varvid han släppte sin fångst som havsörnen fångade upp och flög förbi oss. Han tappade fångsten och försökte återta den i vattnet men misslyckades. 
Många fåglar hade nu lättat och siktat in sig på örnen som flög iväg och försvann. 
Entusiasmen för att hitta ny udda små fåglar minskade nu en aning. Visserligen såg vi skäggdopping, vigg med flera. Kaffe och macka smakade gott. Två tranor bytte också plats för ruvning av ägg.

Vädret på Norges nationaldag 17 maj brukar alltid vara soligt men inte i år. Det var regn i luften och cirka 11 grader. Ändå så var det 5 st tappra fågelskådare som sökte sig till den konstgjorda sjö vid Ansta, (platsen har säkert ett annat namn som jag inte känner till). Vi såg Sothöns, Fisktärna, Vigg, Knipa, Gulärla, Svalor, Kärrsnäppa. Under hela tiden vi var där så fylldes luften av lärksång från skyn.

Jag pratade med Per-Inge Josefsson den 19 maj om han trodde att det var en bra ide att besöka engelska parken i Stjärnstund. Ja blev svaret. Efter lite prat undrade jag var han var och han svarade att han var längst ut på södra Gotland.
Han undrade var jag var. Hemma sa jag då tyckte han att jag omgående skulle åka till fågeltornet vi Flinösjön och titta på en "ÄGRETTHÄGER". Jag och Rose-Marie åkte dit och mycket riktigt där stod den vid utloppet av ån som kommer från Kloster.

Måndagskvällen den 22 maj var det expedition i Engelska parken.
Vi blev 11 förväntansfulla fågelskådare som sakta gick från parkeringen mot parken. Vi gick genom den nytillverkade och nymålade grinden som Björn Nylén gjort.
Vi bestämde att gå som vägvisarna visade.
Väl inne i parken kunde vi lyssna till "Knut" som sjöng för oss hela kvällen.
Det diskuterades en del om möjligheten att restaurera parken.
Vi stannade till vid Trefaldighetskällan men ingen kände sig manad att dricka av vattnet och bli yngre. Vi fortsatte upp mot Predikstolen där en Spillkråka flög mellan Ekarna. Vi konstaterade att många av fågelholkarna var trasiga och fallit ned. 
Vi kom in i gran och tallskogen där fågelskådningen övergick till att bli trädspaning. Träden efter stigen är gigantiska i omkrets och längd. Flera av de grova tallarna i skogen var krokiga och hade en liten vildvuxen krokig krona. Det var som att förflyttas till John Bauer skogen.
Vi passerade hundkyrkogården och vidare till Polhemshuset där vi tog en fikapaus med mycket prat och skratt.
Vattnet från Grycken rinner till Sörbosjön och vidare till Hålen och ut i Bysjön

Tack till alla som deltagit i denna cirkel och gjort att det varit en trevlig och lättsam stämning och lärorikt.
Hälsningar Per Funke