12 mars

Antibiotika till folk och fä-, en infekterad fråga om vår överlevnad.

  • Claes Toreld talar om antibiotikaresistens
  • Det är alltså både bra och dåligt att använda antibiotikan
  • Claes avtackas med en blomma av ordf. Wolfgang
  • Claes Toreld talar om antibiotikaresistens
  • Det är alltså både bra och dåligt att använda antibiotikan
  • Claes avtackas med en blomma av ordf. Wolfgang

SPF Seniorerna Strömmen hade på sitt marsmöte besök av Claes Toreld som berättade om "Antibiotika till folk och fä- en infekterad fråga om vår överlevnad".
Penicillinet upptäcktes av en slump 1928 av en skotsk bakteriolog Alexander Fleming- Drygt tio år senare så var det två andra män, Ernst Boris Chain och Woward Walter Florey som prövade att rena penicillinet. Därefter vidareutvecklade de penicillinet så att det kunde produceras till allmänheten 1941. Fyra år senare, 1945, fick de alla tre dela på nobelpriset i medicin för upptäckten av penicillin.
Penicillin/Antibiotika är ett viktigt vapen mot svåra bakterieinfektioner. Vanliga bakterieinfektioner klarar kroppen själv att läka. I dag är man restriktiv till att skriva ut antibiotika för att minska risken med bildandet av resistenta bakterier. Mot virusinfektioner biter inte antibiotika. Claes berättade både sakligt och med humor om detta viktiga ämne. Han tackades av med blommor och inbjöds att fika med oss.
Anders Tholén informerade om temadagen med guidning av Aktivitetshallen och information om Bowls samt möjlighet att äta lunch där. Han gjorde även reklam för nästa möte då vi får veta hur en symfoniorkester fungerar. Mötet avslutades som vanligt med kaffe och goda smörgåsar som Kerstin Martinsson och Monica Odell hade gjort. Ett tack även till kaffekommittén.

Eva Pehrsson