Boktips

Här finns två nya boktips från våra läsecirklar. Vi har läst "Haren med bärnstensögon av Edmund de Waal" och "Ljuset vi inte ser av Anthony Doerr"

Haren med bärnstensögon handlar om släkten Ephrussis öden. Det är en personlig världshistoria och sträcker sig över Paris och Wien till Tokyo och London och utspelar sig under ett sekel. Nyckeln till Edmund de Waals berättelse om den egna släkten är ett vitrinskåp med 264 netsuker, snidade miniatyrfigurer. Vi får följa familjen, som från att ha varit ofantligt rik, mister allt under de båda världskrigen. Bara netsukesamlingen finns kvar.

Ljuset vi inte ser handlar om den franska flickan Marie-Laure som nyligen har blivit blind och bara kan tolka krigets fasor genom ljud, dofter och beröring,

I Tyskland drömmer barnhemspojken Werner om att bli radiotekniker men kan bara undslippa ett hårt liv i kolgruvan genom att gå med i Hitlerjugend.

De två parallella berättelserna knyts samman i Saint Malo - en stad  som kommer att totalförstöras under kriget. En vacker och sorgsen berättelse om överlevnad i krigets skugga.