2022-09-13 Resa till Grimeton Radiostation och Ästad Vingård

En resa som berikade deltagarnas kunskaper om sekelgammal kommunikationsteknik och om millenniegammal vinframställning i modern svensk tappning.
Tillsammans med god mat och en promenad i höstvädret.
Läs mer i Leif Allvins reportage nedan.

Leif Allvin:

Resa till Grimeton Radiostation och Ästad Vingård 13 september år 2022

Ann-Kristin Johansson fick vid sin första reseledareuppgift en något nervös start, men hon redde ut problemet galant.

Vi Vintergäckare stod och väntade på en buss i en halvtimma. Då ingrep Anki och ringde bussbolaget. De bad om ursäkt för de hade missat att boka in en buss till oss. De fixade snabbt en extra chaufför som kom på direkten och vi kom iväg mot vårt första mål dvs Världsarvet Grimmeton Radiostation vid Rolfstorp

Framme i Grimeton

-från trådlös kommunikation till tidlös kunskap-                                                        

Start i café-och informationsbyggnaden

Den trevliga kvinnan i serveringen är också vår guide på storradiostationen

Hon berättar att det förekommer ingen” radioaktivitet” för tillfället och inte eller någon strålning från masterna eftersom anläggningen inte är i drift

Det var gott med kaffe och radiokakan, som är garanterat icke radioaktiv.

Guiden berättade att Radiostationen byggdes av Kungliga Televerket åren 1922–1924.  Idén var att sända telegram via morsesignaler på långvågsradio över Atlanten till Long Island utanför New York. Radiostationen kom i drift 1924 och har varit till stor hjälp även militärt då det går att få kontakt på ett bra sätt med ubåtar. Sex stora sändarmaster, som är 130 meter höga står i en lång rad på en längd av 2 km

Det var ett komplext problem att frakta allt material till byggplatsen, så det blev Grimeton järnvägsstation som blev knutpunkt och godset fraktades därifrån till ängen.

Stationen är en av de få som finns kvar i drift och har blivit ett Världsarv på UNESCO:s världsarvslista.

För drygt 100 år sedan experimenterade uppfinnaren Ernst Alexandersson på andra sidan Atlanten. Det han inte visste då, var att hans uppfinning skulle bana väg för det trådlösa samhällets framväxt

Att stationen hamnade i Grimeton berodde på att, om man drar en rät linje på kartan från Long Island över Atlanten så landar den på Hallandskusten utan att passera några hindrande öar eller land. Terrängen vid Grimeton är plan ner mot havet och har inga hindrande kullar. Detta var då betesmark och det var inte problemfritt att få tillstånd från traktens bönder att anlägga dessa master.

Därefter besökte vi sändar-maskinsalen i en särskild byggnad. Här finns ett stort antal maskiner, elskåp, generatorer, mätare, vred, handtag, brytare och diverse elektrisk utrustning, som man måste vara elingenjör för att begripa.

Guiden berättade att då alla maskiner körs så är härinne ett outhärdligt oväsen och den personal som arbetade här fick starkt nedsatt hörsel. På den tiden fanns inga hörselskydd utan man stoppade lite bomull i öronen. Detta var inte tillåtet och gjorde man detta blev man inkallad till chefen för att få en reprimand och lova att inte göra om detta. Man skulle nämligen kunna höra om det var något missljud.

Guiden körde en autentisk ljudinspelning från den tiden på halv effekt, som demonstration, och det räckte gott för att få ont i öronen.

Läs mer om Världsarvet GRIMETON

Tips: För radiointresserade/ besök Radiomuseet i Göteborg

Så var denna intressanta information från gamla tider slut och bussen kör vidare mot Ästad Vingård genom det Halländska landskapet med vacker bokskog och öppna sädesfält. Bönderna har fullt upp med skördetröskor och transporter.

Ett planerat besök på Öströö Fårfarm fick utgå, p.g.a. bussen kom så sent, men vi såg fåren från bussen och det räckte.

Framme i Ästad Vingård - Svenskt vin från Halland                                                          

Man blir imponerad av all ny bebyggelse i djärv arkitektur. Här har man satsat på att skapa en konferensanläggning av yppersta klass med utsökt god mat, spa och friskvård samt en vingård. Byggmaskiner var i gång för att utöka med ännu fler byggnader. Här satsas det friskt.

Vi kom uthungrade direkt till restaurangen och utspisades med den godaste sej jag blivit serverad. Ja vad kan man annat ”seja.”Därtill serverades gårdens vita vinårgång 2019, som är något syrligt och passar utmärkt till fisken.

Carolina visar.                    

                                           

Därefter förflyttar vi oss till en vit spektakulär byggnad, som är ett konferenscenter.

Där möter oss Josefin, som är sommelier (inte somalier) dvs utbildad vinkännare och hon berättar om gårdens odlingar och druvsorter.

Därefter vandrar vi upp till vinbuskarna på Pengakullen, och där ger Josefine en fantastiskt intressant information om konsten att odla fram druvor i vårt karga klimat. Det jag blev mest imponerad av, är att då det börjar bli frostnätter och man är orolig för att druvorna skall frysa sönder så har man kommit på ett eget knep att klara detta. I södra Europa tänder man eldar mellan vinstockarna för att hålla plusgrader men här har man monterat in ett sprinklersystem med vatten, som gör att det bildas is på druvorna vilket skyddar dem mot kylan. De svala somrarna gör att druvan får en hög syra och fina gröna toner i smaken.                                                                                                                                    

På Ästad vingård odlar de ekologiska druvor av druvan Solaris, som ger den höga syra som behövs till ett eget mousserande vin. Druvorna odlas här på s.k. inlandsodling och även på en kustodling i Morup. Josefine berättade att värmen från havet gör att druvorna klarar hösten bättre där.

År 2011 sattes de första plantorna och i dag finns 30.000 vinstockar fördelade på de båda odlingarna.

Den största delen av skörden blir till mousserande vin enligt traditionell metod med andrajäsning på flaska.

Läs mer på ÄSTAD VINGÅRD

Detta var den mest intressanta vinvisning jag upplevt pga. gedigna fackkunskaper hos Josefine, som även har ett trevligt och glatt sätt att framföra sitt budskap.

Därefter knallar vi ned till informationslokalen där vi har skolsittning inför Josefine. 

Nu blir det vinprovning och ytterligare kunskapsinformation.

Det är gårdens vita vin typ 19, där 75% av vinmängden mognat i stålbehållare och 25 % på ekfat, som vi skall testa genom att som vanligt snurra på glaset och dofta.

Vi fyller i testprotokoll gällande: utseende, doft, smak och lämnar som slutsats att detta vin har 12,5% alkoholhalt och är lite syrligt och därför passar bra till skaldjur som t.ex. räkor.

Med detta var vår provning slut och vi kunde åka hem mycket nöjda med en mycket trevlig dag med gemyt och kunskapsinlärning

I bussen tackade Jan- Erik i varma ordalag reseledare Ann-Kristin för väl genomförd resa och chauffören, som på kort tid ställde upp på sin lediga tid för att hjälpa oss.

Vid gåspennan

Leif Allvin

Text: Leif Allvin

Länk till inbjudan.

Bilder: Leif Allvin, Yvonne Allvin, Jan-Olof Pettersson.

Inlägg 2022-09-18: Bengt G Bengtsson, 0739-47 27 70, bengt.g.bengtsson@gmail.com