Nya siffror visar: Det lönar sig allt mindre att ha jobbat

SPF Seniorerna: För pensionärer med låga och medelhöga inkomster lönar det sig allt mindre att ha arbetat. Och för en del är respektavståndet till och med negativt.
”Det är oacceptabelt. Man avviker från pensionssystemet”, säger SPF Seniorernas förbundsordföranden Eva Eriksson-
Läs mer nedan.

Läs mer på SPF Seniorernas i Expressen med nya siffror för det minskande respektavståndet

Ur EXPRESSEN (Bakom betalvägg)

För pensionärer med låga och medelhöga inkomster lönar det sig allt mindre att ha arbetat. Det visar nya siffror från SPF Seniorerna.

  • Här är vad det beror på.
  • Kritiken från pensionärsorganisationen.
  • Tabeller visar: Så blir respektavståndet för olika inkomstgrupper nästa år.

Det så kallade respektavståndet minskar nästa år.

Respektavståndet är skillnaden i pension mellan den som har arbetat ett helt yrkesliv och den som har arbetat deltid eller inte alls.

Kort och gott: det lönar sig allt mindre att ha arbetat. Särskilt för de med låg- och medelinkomster, visar nya siffror från SPF Seniorerna. Och för en del är respektavståndet till och med negativt.

– Det är helt oacceptabelt, säger Eva Eriksson, förbundsordförande på SPF Seniorerna.

Hon fortsätter:

– Vi har ett pensionssystem som bygger på att man ska jobba ihop sin pension och då kan man inte ha ett garantipensionsbelopp som blir högre för dem som inte har arbetat fulltid i 40 år.

Höjd garantipension 2023


Anledningen till att respektavståndet minskar är dels att garantipensionen har höjts efter en överenskommelse mellan S, MP, V och C, dels att garantipensionen ökar mer än övriga pensionsdelar nästa år.

Garantipensionen räknas upp med prisbasbeloppet, som för 2023 är 52 500 kronor – en ökning med nästan 8,7 procent från 2022. Det innebär att garantipensionen höjs med upp till 850 kronor nästa år.

Ökningen kan jämföras med inkomstpensionen, som höjs med tre procent nästa år. Det är mer än 2022, då den ökade med 2,5 procent – men ligger ändå långt efter inflationen som prisbasbeloppet och därmed också garantipensionen följer.

Inkomstpensionens utveckling följer i stället, med ett visst avdrag, löneutvecklingen i samhället.

– Det innebär att garantipensionen höjs relativt inkomstpensionen nästa år. Respektavståndet krymper, säger Ole Settergren, analyschef på Pensionsmyndigheten.

Kan det jämna ut sig vid nästa års omräkning?

– Så kan det bli men det kan också bli en fortsatt ökning av garantipensionen relativt inkomstpensionen, det vet vi inte än. Det finns prognoser som är rätt negativa vad gäller reallöneutvecklingen nästa år men över tid kommer förhoppningsvis ekonomin repa sig och inkomsterna öka snabbare än priserna.

SPF Seniorerna· ”Politiken har ett ansvar”


Enligt Eva Eriksson lever inte pensionssystemet upp till det politiken säger: att det är arbetslinjen som gäller.

– Vi går mer och mer mot ett grundpensionssystem. Så vad är det vi vill ha? Nu får politikerna bestämma sig, säger hon.

SPF Seniorerna har länge drivit frågan att hela pensionssystemet bör ses över och att det behöver föras in mer pengar.

– Politiken har ett ansvar att se till att de system man fattar beslut om fungerar. Gör de inte det får man se över dem. Nu undergräver man legitimiteten i pensionssystemet, säger Eva Eriksson.

Inlägg 2022-11-22 : Bengt G Bengtsson, 0739-47 27 70, bengt.g.bengtsson@gmail.com