NÅGRA PLATSER KVAR! Vingårdsresa till Ästad via Grimeton 13 september 2022

Grimeton står på Unescos lista över världsarv.  Den är bevarad i sitt dåtida skick och är idag den enda körbara elektromekaniska sändaren i världen.
Ästad vingård är en av Sveriges största. Den är belägen mitt i vackra naturreservaten Åkulla Bokskogar. Här kommer vi att få lunch och en guidad vingårdsvandring. Det kommer också att vara möjligt att delta i en vinprovning för den som så önskar.
Läs mer nedan.

Vingårdsresa till Ästad via Grimeton 13 september 2022

Färden går till Ästad Vingård i Tvååker med bl a ett stopp för besök på radiostationen Grimeton.

När vi kommer fram till Grimeton bjuds det på kaffe med tilltugg och en guidad tur.

Grimeton står på Unescos lista över världsarv.  Den är bevarad i sitt dåtida skick och är idag den enda körbara elektromekaniska sändaren i världen. Här får vi en guidad visning av Dagskiftet. Möjlighet ges också till egen tid i världsarvets utställningar där man bl a kan hitta lokalen som visar ’Ett världsarv med global räckvidd’, som i både text, bild och med interaktivitet skildrar radiostationens roll genom historien och väg mot framtida utmaningar.

SvD skrev den 3 april om Grimeton:

Alla tar sin mobiltelefon för givet idag – den ska ju bara funka. Ett besök på Sverige märkligaste industriminne ger dig perspektiv. Sveriges trettonde världsarv Grimeton är en otrolig radiostation byggt på 1920-talet. Här blir elektroniken begriplig. Via Grimetons mäktiga antenner kunde man för första gången kommunicera trådlöst direkt med USA. Det som idag är vardag var då en enorm bedrift.

På väg till Ästad Vingård har vi för avsikt att stanna till på Öströö fårfarm där det finns möjlighet att göra diverse inköp.

Efter en kort busstur ankommer vi Ästad vingård. Denna vingård är en av Sveriges största och belägen mitt i vackra naturreservaten Åkulla Bokskogar. Här kommer vi att få lunch och en guidad vingårdsvandring. Det kommer också att vara möjligt att delta i en vinprovning för den som så önskar.

Avresa: Kl 08.30 från Mölnlycke   

Återkomst: Mölnlycke ca kl 18.00

Kostnad: 850 kronor. I priset ingår lunch, kaffe och vingårdsvandring. Vill du delta i vinprovning tillkommer 125 kr/pers.

Anmäl dig till: Anki Johansson annkristin1949@gmail.com eller via telefon 0704462693 senast den 25 augusti. Uppge namn och telefonnummer/mailadress samt om du/ni vill delta på vinprovningen.

Betalning: Bg 777-9143 alt Swish 1235529599. Senast 31 augusti. Ange: Vingårdsresa samt deltagare.

Inlägg: Bengt G Bengtsson (0739-47 27 70, bengt.g.bengtsson@gmail.com )