2021-10-11 och 2021-10-18, Hotell Dorsia

Den 11 och 18 oktober besökte 24 Vintergäckare detta speciella hotell. Husets lokaliteter dignar av konst och konstföremål från olika epoker. Man får intrycket att ha hamnat på ett konstmuseum, inte på ett hotell och en restaurang. Läs referat nedan.

Hotel Dorsia

Minns ni damen på biograf Aveny? Hon som sänktes ner i golvet när visningen skulle börja. (När inte maskineriet hakade upp sig, förstås.)

Hon lär nu i all sin nakna, gyllene prakt stå i Hotel Dorsias entré. Vill du se henne så titta in på Trädgårdsgatan nr 6 och glänta på draperiet som möter dig där du går in.

                                           

Den 11 och 18 oktober besökte 24 Vintergäckare detta speciella hotell. Det tredje besöket fick beklagligt nog ställas in eftersom guiden blivit sjuk.

Vi visades runt i de flesta av husets lokaliteter som dignar av konst och konstföremål från olika epoker.

Man får intrycket att ha hamnat på ett konstmuseum, inte på ett hotell och en restaurang.

             

 

                                   

Ägaren Thomas Petersen, son till Bengt Petersen som grundade restaurang Sofus, har låtit inreda hotellrum och matsalar så att gästerna alltid har unika och vackra föremål i blickfånget.

             

 

                               

En av Sveriges mest meriterade smideskonstnärer, Berth Johansson, har smitt hotellets vackra trappräcken med bladornamentik, belagda med bladguld.                      

                                                          

Så småningom tog vi oss upp till hotellets omgärdade takterrass och beundrade Bert Johanssons underbara skapelser, blommor, koppartak med slingrande växter, trappräcken med blad och ormhuvuden. Länge skulle man kunna stå där och ständigt upptäcka något nytt. Så fantastiskt!

Här fanns också ett orangeri där terrassens exotiska växter får sin vintervila för att undkomma göteborgskylan.

                                     

Mättade av alla intryck avnjöt vi slutligen en lunch i en av matsalarna.
Den som så önskade kunde beställa ett glas vin till maten. Mycket fanns att välja på eftersom vinkällaren ruvar på 20 100 olika viner.

                                     

Text: Ingrid Timle

Bild: Bengt Hellkvist

Inlägg: Bengt G Bengtsson (0739-47 27 70, bengt.g.bengtsson@gmail.com )