Varför mår vi så dåligt, när vi har det så bra?

Anders Hansen är tillbaka med en ny bok om hjärnan, där han reder ut frågan i rubriken. Han ger också åtta hälsotips. Vi känner igen dem, men de tål att upprepas. (Punkt 5 ger mig dåligt samvete). Läs mer nedan.

Hemmets Journal har en intressant summering av boken "Depphjärnan". Resumen avslutas med de åtta råden.

Anders Hansens 8 bästa hälsotips

Ta hand om kroppen och hjärnan rätt för att må bra på riktigt.

1. Rör på dig och motionera

Vill du må bra måste du ta hand om kroppen. Det viktiga är att röra på sig så att hjärtat kommer igång och pulsen ökar och att du blir svettig och flåsig, 30–40 minuter tre gånger i veckan. Rör på dig en halvtimme om dagen.

2. Sov gott

Se till att få minst sju timmars sömn per natt så att kroppen och hjärnan hinner återhämta sig. Sömn är viktigt för att hjärnan ska kunna fungera normalt och så skyddar den mot en rad sjukdomar, som hjärt-kärlsjukdom, diabetes, depression och utmattning.

3. Stressa lagom

Att stressa är både normalt och ofarligt. Vi klarar att stressa en period om vi får återhämta oss och vila. Fysisk aktivitet har ofantliga effekter på både kroppen och hjärnan och vi tål stress bättre.

4. Träffa familj och vänner

Att umgås med vänner och familj kan vara rena hälsokuren och motverkar nedstämdhet och depression.

5. Var mobilsmart

Vi tittar på skärmar 3–4 timmar om dagen. Men de är beroendeframkallande och stjäl tid. Om vi inte lär oss göra medvetna val kan den moderna teknologin leda till stress och psykisk ohälsa. Digitaliseringen har enorma fördelar men vår mänskliga hjärna är skapt för en helt annan tillvaro än den vi lever i.

6. Prioritera rätt saker

Sova gott, äta bra och ta hand om familj och vänner. Det har varit grundstenarna för att överleva historiskt och är därmed djupt rotade behov i oss.

7. Lyssna på kroppens signaler

Sjukdomar som utmattningssyndrom och depression är enklare att förebygga än behandla. Lyssna på vad kroppen försöker tala om för dig och bromsa i tid.

8. Bli kroppsklok

Om man inser hur kroppen fungerar finns en större chans att man faktiskt kan ta till sig av de lite uttjatade livsstilsråden och förstå att man ska följa råden för att må bra.

Läs hela referatet på Hemmets Journal.

Boken finnns bland annat på BOKUS (99 kr som ljudbok, 89 kr som E-bok) 

Inlägg: Bengt G Bengtsson (0739-47 27 70, bengt.g.bengtsson@gmail.com )