2021-01-21, Månadsmöte med föredrag om BIRGER FORELL

"Ett givande föredrag om en besjälad människas insats för sina
medmänniskor... Ett välkommet och tänkvärt föredrag" skriver Gunnar Jernström om dagens föredrag av Johan Sundeen. Läs mer nedan.

Johan Sundeen om Birger Forell, "en utsträckt hand till masseländets land"

Gunnar Jernström:

Ett givande föredrag om en besjälad människas insats för sina medmänniskor. Händelser som till synes ligger långt bort i tiden men ändå så nära.

 

             

.

Birger Forell fick Birgitta och jag kännedom om först för tre-fyra år sedan även om hjälpsändningar till inte minst nödlidande barn i Tyskland var något jag kom i kontakt med under mina två första skolår.

Det krävs både mod och stark tro för att som Birger Forell kunna arbeta hos båda krigförande sidorna för att hjälpa nödlidande och återge en framtidstro hos människor som förlorat i stort sett allt. Det finns ju mycket mer att berätta om Forell men tiden sätter sina gränser för vad som kan hinnas med.

Ett välkommet och tänkvärt föredrag.

           

Jag kan tillägga att den som vill veta lite mer om hur det såg ut i Tyskland direkt efter kriget så finns det en mycket fin liten bok nämligen, Stig Dagerman: "Tysk höst". Han reste som reporter runt under någon månad och berättade om vad han upplevde. Den ger en stundtals skrämmande inblick i den svåra situationen.

Gunnar Jernström

.

Saxat från videon:

Marianne Friman:

Jag skulle säga några ord till dig Johan och Er andra också. Vi har fått Birger Forells historia, hans nätverk och hans biografi, med värme och inlevelse av dig Johan.

Tipset till denna föreläsning och fick vi av Gunnar och Birgitta Jernström, som varit i Borås och hört dig. En tredje person, Birgitta Loftäng, kände också till dig till dig väl. Alltså tre personer.

Men idag så har vi ju säkert varit 75 personer som har deltagit i föreläsningen och fått insikt i Birger Forells liv. Vi har bildats!
Tack Johan

Håkan Söderström:
Det var otroligt och intressant och det bevisar hur och obildad man är på flera områden. Jag har aldrig hört talas om den här personen tidigare. Det är ju förfärligt! Mycket, mycket intressant och väl framfört inte minst.

 

Mer om föredragshållaren framgår av kallelsen (LÄNK).

I en vecka finns föredraget att se på video. Kopiera Passcode: #b@5vAVn innan du klickar på denna länk.  

Observera att den första delen av föredraget saknas. 

Inlägg: Bengt G Bengtsson (0739-47 27 70, bengt.g.bengtsson@gmail.com )