2021-12-09 Besök på Residenset i Göteborg

Eller var det på: Torstenssonska Palatset, Kungshuset, Tullhuset, Judehuset eller Ullhuset? Besökarna fick en intressant inblick i hur byggnaderna anpassats efter ägare och användning under snart 400 år. Och kunde glädjas av att vårt arv av byggnader, historia och kultur bevaras. Läs Kicki Hedholms referat nedan.

Kicki Hedholm:

Studiebesöket på Residenset, 9/12, 2021

           

Vi var 25 stycken glada Spf:are, som fick en guidad tur i ett julpyntat Residens i Göteborg. Vi samlades först för en historisk genomgång av husets olika faser och namn, som förekommit under nästan fyrahundra år. Huset kallades först för Torstenssonska Palatset, då det började byggas 1640 åt Fältherren Lennart Torstensson, som varit med i Tyskland och kämpat för Sverige i det 30-åriga kriget. Han fick titeln Generalguvernör av svenska staten men hann aldrig flytta in i huset utan dog innan det var färdigt. Hans fru Beata de la Gardie, tog över skötseln och ägandet, efter makens död.

             

Nästa namn för huset var Kungshuset, då kung Karl X Gustaf använde huset vid de tillfällen han var i Göteborg.

Tredje namnet var Tullhuset, när huset hyrdes ut till tullverksamheten i Göteborg.

Fjärde namnet för huset var Judehuset, och det kom sig av att Malte Jacobsson, som var landshövding 1934-1950, var gift med Emma Stiasny, judinna och född i Österrike. Emma var barndomsvän med arkitekten och formgivaren Josef Frank som flydde till Sverige på 30-talet, och kom att bo en period i huset. Han formgav ett antal möbler, som idag finns utplacerade i ett av rummen.

           

Femte namnet på huset är Ullhuset. Namnet kommer av att Emma Jacobsson, hjälpte till att organisera nödhjälp till de fattiga stenhuggarfamiljerna i norra Bohuslän med ett hemarbete som bestod av att fruarna i familjerna, kunde sticka och sälja färdiga alster, som vantar och tröjor. Emma hjälpte till med att designa och utveckla mönster och kvinnorna i stenhuggarsamhällena fick hemarbete, för att få en extra inkomst till sin familj. Emma köpte in ullen och distribuerade den till norra Bohuslän och de färdiga stickalstren skickades till Göteborg för granskning och såldes vidare för försäljning i Sverige men även ut till många länder i världen. Mönstren kallas än idag för Bohus Stickning, och de finns fortfarande att köpas, bl.a. på Uddevalla Museum.

                               

Samtliga rum i representationsvåningen, är idag inredda i olika stilar från olika tidsepoker, med vackra möbler, textilier och fantastiska takmålningar. Vi avslutade besöket med kaffe och sju sorters julkakor, allt bakat av Residensets husfru.

                                       

Det finns mycket att läsa om Residenset, på nätet, för den som är intresserad.

Kicki Hedholm

Länk till inbjudan

Inlägg: Bengt G Bengtsson (0739-47 27 70, bengt.g.bengtsson@gmail.com )