Stående ovationer för Negar Zarassi. Vi får chansen att lyssna den 20 januari!

"Efter stående ovationer från publiken bjöds på ytterligare några nummer bland annat Schuberts Ave Maria och Time to Say Good Bye som Negar framförde med bravur. Kvällen avslutades med att alla sjöng tillsammans Franz Grubers vackra psalm Stilla Natt. Det blev en fantastisk konsert..." Läs mer nedan.

Läs mer på Lysekilsposten

/Lysekilsposten
/2021-12-21

Vacker julmusik i Skaftö Folkets Hus


Det lackar mot jul och vid sidan av tomtar, granar och klappar är julmusiken ett måste för många om den riktiga julstämningen ska infinna sig. Den färgstarka och skönsjungande sopranen Negar Zarassi gav på lördagen en sprakande konsert i Skaftö Folkets Hus med idel kända julsånger, ackompanjerad mycket skickligt och följsamt på piano av Lowe Pettersson.

Negar gjorde entré genom att a cappella sjunga en folklig koralversion av adventspsalmen Bereden väg för Herran från Boda by i Rättvik socken. Så följde ett flertal välkända julvisor som Sakta det klingar, Jul, jul strålande jul och Marias vaggsång.

Filmmusik

Lowe Pettersson spelade ledmotivet ur filmen Karl-Bertil Jonssons julafton, komponerad av Gunnar Svensson. Mycket av den julmusik som vi numera vill höra är förknippad med filmer och TV-program. Negar fortsatte med Koppången och Det lider mot jul, som har inledningsorden Det strålar en stjärna. Texten till Det lider mot jul är skriven av Jeanna Oterdahl från Uddevalla. Lowe spelade så den välkända Marsche Militaire av Franz Schubert. Det är den första av tre marscher som Schubert komponerade för 4-händigt piano 1818, vilken är ännu ett exempel på julmusik som förknippas med ett TV-program. Den spelas till Jultomtens verkstad i Kalle Anka och hans vänner önskar God Jul, som har sänts på julafton kl. 15:00 sedan 1960.

Så sjöng Negar Ave Maria och fortsatte med den klassiska Sankta Lucia. Den svenska texten ”Natten går tunga fjät” är skriven av Arvid Rosén, som en gång var sommarboende i Stockevik på Skaftö. Negar fortsatte med den ursprungliga italienska texten till denna sång, som lovsjunger staden Neapel och havet utanför och har ingen som helst koppling till vinter, vår svenska luciatradition och julen.

Tomtarnas vaktparad

Så kom en annan ”måstelåt”. Lowe berättade att hans pappa spelade piano och i hans hem blev det ingen riktig jul förrän han hade spelat Tomtarnas vaktparad, en tysk komposition Heinzelmännchens Wachtparade av Kurt Noack från 1912. Konserten avslutades elegant med paradnumret O helga natt, också kallad Adams julsång efter den franske kompositören Adolphe Adam, som skrev den 1812.

Stående ovationer

Efter stående ovationer från publiken bjöds på ytterligare några nummer bland annat Schuberts Ave Maria och Time to Say Good Bye som Negar framförde med bravur. Kvällen avslutades med att alla sjöng tillsammans Franz Grubers vackra psalm Stilla Natt. Det blev en fantastisk konsert, som verkligen skapade julkänsla. Nu kan julen få komma!

Anders Gunnarsson

 

Inlägg: Bengt G Bengtsson (0739-47 27 70, bengt.g.bengtsson@gmail.com )