2021-04-15 Månadsmöte med föredrag av Sture Blomberg (Operation Smile)

Sture Blomberg beskrev en känslomässig berg och dalbana med hjärtskärande sorg, tvivel, oro, och strålande glädje. Till den 22 april finns månadsmötet att se på video. Se mer nedan.

Information

Jan-Erik Johansson berättade att alla kommittéer nu jobbar för att vi skall ha ett normalt program till hösten. Mer information om detta kommer.

Föredrag.

Sture Blomberg, tidigare överläkare och docent inom narkos- och intensivvård på Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg, berättade på ett engagerande sätt hur vidrig den sociala situationen är för de barn som fötts med med läpp-käk-gomspalt.

Han beskrev också hur verksamheten med Operation Smile går till då ett team med 50 volontärer avsätter två veckor för att från olika håll stråla samman och utföra ca 120 operationer. Totalt utförde Operation Smile år 2017, 21 000 operationer på 17 000 barn.

Ingen kan undgå att känna en hjärtskärande sorg för dessa barn. Det är också lätt att förstå den förtvivlan och oro som de upplever före operationen. Och den glädje det innebär att ha fått chansen att bli opererad och mer eller mindre få ett nytt liv.

Sture Blomberg uttryckte också hur mycket glädje det ger volontärerna att se denna förvandling. För oss som bara behöver betala en slant är det underbart att finns volontärer som åtar sig att resa ut på dessa uppdrag.

Samtidigt kan man, som en inringare påpekade, undra varför inte denna verksamhet ingår i ordinarie läkarvård. Det borde vara varje regerings ansvar att se till att barnen opereras tidigt.

Men innan man kommit dit kan vi bara stötta denna frivilligverksamhet.

Sture Blomberg begär inget arvode men tar gärna emot valfri penninggåva till Operation Smile.

Pengarna kan sättas in på:

Vi får inte glömma att märka gåvan med "Vintergäcken".

Till den 22 april finns månadsmötet på video. Kopiera först Passcode: .0ZW7LqP (obs inklusive punkten i början) och därefter denna länk.

Videodelarna kan med fördel ses på Opperation Smiles hemsidor:  hemsidan och på Facebook.

Inbjudan till månadsmötet finns HÄR

Reaktioner från publiken:

"Mycket intressant föredrag om ett behjärtansvärt uppdrag!!"

"Ja dagens föredrag berörde verkligen".

Ett stort tack till Sture för föredraget.

Tack också till programkommittén och till Anders, som rattade mötet.

49 deltagare hade loggat in, vilket innebär att ca 75 personer deltagit i månadsmötet.

 

Bengt G Bengtsson

(0739-47 27 70, bengt.g.bengtsson@gmail.com)