Besök på TJOLÖHOLM 25 september 2019

  • 26 september 2019

Magdalena Kasper gav oss en mycket uppskattad guidning på slottet och utställningen BOHEMIAN LUXURY – LIBERTY STYLE.

TJOLÖHOLM 25 SEPTEMBER 2019

Vi var 16 Vintergäckare som idag har varit på Tjolöholms slott. De flesta samlades på parkeringen vid Garden Centret för samåkning och några åkte direkt.

Vid slottets entré mötte oss Magdalena Kasper, hon skulle ge en guidad visning av Bohemian Luxury – Liberty Stile. Vi fick en mycket bra guidning i de rum som hör till utställningen. Det var sagt att turen skulle ta en timma, men hon berättade i styvt en och en halv timma.

Makarna Dickson bestämde sig för att bygga Tjolöholms slott för att ha som sitt "fritidshus", de hade sin permanenta bostad i Göteborg. Tyvärr dog maken, men änkan Blanche Dickson fullföljde bygget. Hon hade mycket kontakt med varuhuset Libertys i London, de har levererat en stor del av möbler, trädetaljer och textilier. Mycket i inredningen har en orientalisk och asiatisk stil, något som var "inne" i vissa kretsar vid 1800-talets slut.

Blanche hade säker smak vad gällde inredning. Det tog sex år (1898-1904) att färdigställa slottet och tyvärr dog Blanche två år senare. Paret hade en dotter som ärvde slottet. Idag ägs slottet av Kungsbacka kommun och förvaltas av Stiftelsen Tjolöholm.

Efter visningen fann vi en skön plats med bänkar i lä framför en mur. Där satt vi och åt våra medhavda mackor samtidigt som vi tittade ut över havet och smälte intrycken från den fantastiskt vackra utställningen och det pampiga slottet.

Text och bild: Britt-Marie Boisen

 

Publicerades: 26 september 2019 Uppdaterades: 26 september 2019